Η επείγουσα φάση της πανδημίας αρχίζει να υποχωρεί. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, όπως επισημαίνει η Ε.Ε., όμως αρχίζει να διαφαίνεται φως στον ορίζοντα, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Παρά το γεγονός αυτό όμως, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, πρέπει να υπολογίζουμε και τη γρίπη, αν και η ταυτόχρονη λοίμωξη είναι απίθανη, ενώ έχει επίσης παρατηρηθεί ότι όπου κυκλοφορεί ο κορωνοϊός σε τεράστια ποσοστά, εξαφανίζει τη γρίπη.
Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας για τις «επιδημίες – πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα» που πραγματοποιείται στο Ιασώ.
Σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα
Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί πλέον την 3η αιτία θανάτου διεθνώς, με αποτέλεσμα ο κ. Τσιόδρας να επισημαίνει την πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 2-3 χρόνια και μόνο για το 2021 η μείωση του προσδόκιμου να φτάνει το ένα έτος ή και περισσότερο, ιδίως στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
Καθώς το μέλλον δείχνει το τέλος της επείγουσας φάσης της πανδημίας, ο καθηγητής επεσήμανε ότι σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, όμως χρειάζεται να προστατεύονται οι ευάλωτοι πληθυσμοί από την ενδημική παρουσία του κορωνοϊού και της γρίπης.
Επέστησε την προσοχή στη σημασία της αναμνηστικής δόσης των εμβολίων και την ευρεία χρήση των θεραπειών, σημείωσε την ανάγκη συνέχισης της επιτήρησης της νόσου και καλύτερης προετοιμασίας για το μέλλον.
Επανέλαβε ότι στόχος του ιού είναι να διαφεύγει του ανοσοποιητικού μας, προαναγγέλλοντας έτσι την δημιουργία νέων παραλλαγών, όπου τα εξουδετερωτικά αντισώματα που έχουμε ήδη αναπτύξει να μην λειτουργούν στις νέες μεταλλάξεις.
Εμβολιασμοί
Με αφορμή αυτές τις νέες παραλλαγές, ο καθηγητής σημείωσε πως με τις τρεις δόσεις σώθηκαν 20 εκατ. ζωές, από τις οποίες οι 40.000 στη χώρα μας. Με την 4η δόση αναμένεται να υπάρξει τεράστιο όφελος, π.χ. στις ΗΠΑ όπου έχει εμβολιαστεί κάτω του 10% του πληθυσμού, αναμένεται να σωθούν 90.000 άτομα από τον ευάλωτο πληθυσμό.
Στη χώρα μας και στην Ευρώπη, τα ποσοστά εμβολιασμού με 4η δόση κινούνται στο 15% περίπου σε άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω.
Έτσι, αναφέρθηκε στην υβριδική ανοσία που παρέχει μερική προστασία στις μεταλλάξεις που παρατηρούνται σε βασικές παραλλαγές (π.χ. μεταλλάξεις στο στέλεχος της παραλλαγής Ο), με αποτέλεσμα οι επαναλοιμώξεις να παρατηρούνται μόλις σε ένα ποσοστό 25% του πληθυσμού που έχει ήδη προσβληθεί.
Ζωονόσοι
Έκανε επίσης αναφορά στο ετήσιο εμβόλιο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη και υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος ιός άλλαξε τον τρόπο προσέγγισης των αναπνευστικών ιών, την καταγραφή και παρακολούθησή τους, αλλά και την επιτήρηση ζωονόσων, καθώς ο συγκεκριμένος κορωνοϊός θεωρείται ότι μεταπήδησε από ζώο στον άνθρωπο, υποδεικνύοντας την ανάγκη ξεχωριστής επιτήρησης των ζωονόσων. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε σε παράδειγμα τετραπλού διαγνωστικού τεστ, το οποίο ταυτόχρονα ανιχνεύει ιούς της γρίπης, κορωνοϊό και αναπνευστικό συγκυριακό ιό.
Υπερβάλλουσα θνησιμότητα
Παρατήρησε ότι η επιτήρηση του ιού δεν ήταν επαρκής, διεθνώς, και ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα δείχνει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Παρουσιάζοντας τις διακυμάνσεις της θνησιμότητας έδειξε τις ανισότητες στην προστασία της ζωής στα μεσαία και ανώτερα οικονομικά στρώματα, σε αντίθεση με την κατακόρυφη άνοδο της θνησιμότητας στα χαμηλά εισοδήματα, ενώ παρατήρησε ότι στη χώρα μας η υπερβάλλουσα θνησιμότητα ήταν σε καλύτερα επίπεδα από άλλες χώρες όπως η Γαλλία και Ιταλία.
Σημείωσε επίσης την ανάγκη ιεράρχησης των προτεραιοτήτων στα συστήματα υγείας διεθνώς και στη χώρα μας σε ότι αφορά την χρηματοδότησή τους, καθώς η υποχρηματοδότηση είναι τεράστια και πρέπει να επιλεγεί πού θα διοχετευθούν οι πόροι, στην πανδημία ή σε άλλα νοσήματα προτεραιότητας, όπως οι κακοήθειες ή τα καρδιαγγειακά.
Διανοητικά προβλήματα
Όσον αφορά τις επιπτώσεις από την long-covid, ο κ. Τσιόδρας την χαρακτήρισε καταστροφική, τόσο για τους ανθρώπους τους ίδιους όσο και για τα νοικοκυριά.
Μπορεί το πιο εμφανές σύμπτωμα να είναι η χρόνια κόπωση, όμως το 50% των περιπτώσεων παρουσιάζει διαταραχές της νόησης και των γνωστικών λειτουργιών και το άλλο 50% αφορά όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιαγγειακών. Αναφερόμενος σε μελέτη σε 160.000 άτομα με ομάδα ελέγχου 5,5 εκατ. ατόμων που δεν είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό, τόνισε ότι το 42% των ασθενών με long covid παρουσίαζε διανοητικές – γνωστικές διαταραχές.
Latest News
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή