Ιστορικά οι μετοχές και τα ομόλογα δεν υποχώρησαν ποτέ ταυτόχρονα για τρία συνεχόμενα τρίμηνα. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά φέτος και είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφουν ήδη συνολικές απώλειες σχεδόν 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ όπως παρατηρούσε και η Deutsche Bank, το διάστημα αυτό είχαμε και την πρώτη παγκόσμια bear market κρατικών ομολόγων εδώ και 70 χρόνια.

Στο 3ο τρίμηνο, το sell-off (ξεπούλημα), άγγιξε όλο το φάσμα των αγορών, με κύριο νικητή το δολάριο, το οποίο ως «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους γεωπολιτικών συγκρούσεων και οικονομικής αναταραχής σημειώνει εφέτος κέρδη 18% έναντι ενός καλαθιού με τα ισχυρότερα νομίσματα.

Διαβάστε επίσης – Kίνα: Έντονη κριτική από τη Δύση γιατί εμποδίζει την αναδιάθρωση των χρεών των φτωχότερων χωρών

Είναι ενδεικτικό ότι για να σημείωνε κάποιος σημαντικά κέρδη από τις μετοχές εφέτος, θα έπρεπε να ποντάρει σύμφωνα με τους δείκτες της MSCI στις αγορές του Λιβάνου (+60%), του Ομάν (+28%) και της Ιορδανίας (+20%) που ξεχώρισαν, ενώ στον αντίποδα οι ρωσικές μετοχές μηδενίστηκαν, με την πτώση των μετοχών της Ζιμπάμπουε (-74%) να ξεπερνούν αυτές της Ουκρανίας (-63%) και της Σρι Λάνκα (-62%).

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Τράπεζα – Δραματική αύξηση του δημόσιου χρέους των φτωχών χωρών στα 860 δισ. δολάρια το 2020

«Προς σοβαρή οικονομική ύφεση»

«Οδεύουμε προς μια σοβαρή οικονομική ύφεση, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να ελέγξουν το “τέρας” του πληθωρισμού, κάτι που αποτελεί κακό συνδυασμό για τις αγορές», εκτιμούσε η Berenberg, η παλαιότερη τράπεζα της Γερμανίας.

Πέρα από τον CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, που εκτίμησε πως το «σοβαρό μίγμα αντίθετων ανέμων» μπορεί να ωθήσει τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση σε διάστημα έξι με εννέα μηνών, σε γενικές γραμμές κορυφαίοι οικονομολόγοι των ισχυρότερων διεθνών τραπεζών «βλέπουν» την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται το 2023 με ρυθμό αρκετά κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση, με την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο να βιώνουν βαθιά ύφεση, τις ΗΠΑ να εισέρχονται σε ήπια ύφεση ως τα μέσα του επόμενου χρόνου, ενώ απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ αναμένεται και σε αρκετές αναδυόμενες οικονομίες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το υψηλό κόστος δανεισμού, τον υψηλό πληθωρισμό και την έντονη μεταβλητότητα στις αγορές εμπορευμάτων.

Η Fed θα συνεχίσει τον επιθετικό κύκλο ανόδου των επιτοκίων και μετά από αυξήσεις κατά 0,75% τον Νοέμβριο, κατά 0,50% τον Δεκέμβριο, θα οδηγήσει τα επιτόκια στο 4,5%-4,75% το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ η ΕΚΤ μετά από μία άνοδο κατά 0,75% τον Οκτώβριο και 0,50% τον Δεκέμβριο, θα οδηγήσει τα επιτόκια στο αποκαλούμενο ουδέτερο επίπεδο στο 2,75% -3% ως τα μέσα του επόμενου έτους.

Σε αυτό το δύσκολο επενδυτικά περιβάλλον πώς θα πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές; Για την κορυφαία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Pimco, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η αυξημένη μεταβλητότητα των αγορών και η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών οδηγούν σε ήπια ύφεση στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί, «βλέπει» επενδυτικές ευκαιρίες σε υψηλής ποιότητας ομολογιακούς τίτλους (κρατικά και εταιρικά ομόλογα επενδυτικού βαθμού) τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν και κεφαλαιακά κέρδη ειδικά αν η ύφεση αποδειχθεί βαθύτερη. Επιπροσθέτως, προσφέρουν προστασία (hedge) από την πτώση των μετοχών και του περιβάλλοντος αυξημένης μεταβλητότητας που κυριαρχεί στις αγορές.

Ο κίνδυνος της ύφεσης

Η BlackRock επίσης, «βλέπει» μεγαλύτερο περιθώριο πτώσης των μετοχών καθώς οι τιμές εξακολουθούν να μην αντανακλούν πλήρως τον συνδυασμό των κινδύνων ύφεσης και των υψηλότερων επιτοκίων, ενώ και οι προβλέψεις για εταιρικά κέρδη για φέτος και το επόμενο έτος δείχνουν πολύ αισιόδοξες, δεδομένου του μακροοικονομικού σκηνικού. Ετσι διατηρεί τη σύσταση «μείωσης θέσεων» σε μετοχές προτιμώντας τα υψηλής ποιότητας εταιρικά ομόλογα τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ύφεση από τις μετοχές. Προτιμά επίσης τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα λόγω της δυνατότητας εισοδήματος με υψηλότερες αποδόσεις, διατηρώντας «αυξημένες θέσεις» και σε ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό.

Για την ελβετική επενδυτική τράπεζα Julius Baer, μπορεί οι αγορές σταθερού εισοδήματος να έχουν καταστεί πιο ελκυστικές, ανταγωνιζόμενες τις μετοχές για όσους επενδυτές αναζητούν εισόδημα, εντούτοις οι επόμενοι μήνες αποτελούν τη χρονική στιγμή για την αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών σε μετοχές που θα προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Ελλείψει μιας απροσδόκητης ροής καλών ειδήσεων, όπως μία άμεση υποχώρηση του πληθωρισμού ή μία ξαφνική κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τα χρηματιστήρια να επανεξετάσουν τα χαμηλά του Ιουνίου. Καθώς είναι πολύ δύσκολο στις αγορές να επιτύχεις την κατάλληλη χρονική στιγμή μίας μεγάλης κίνησης των μετοχών, η ελβετική τράπεζα συστήνει τα επενδυτικά μετοχικά χαρτοφυλάκια να συνοδευτούν από στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου στις προθεσμιακές αγορές παραγώγων.

Με βάση τις παρούσες συνθήκες πάντως, οι οικονομίες αναμένεται να σημειώσουν τα χαμηλά τους σε αυτό τον οικονομικό κύκλο κατά το β’ εξάμηνο του 2023, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως το χαμηλό στις χρηματοπιστωτικές αγορές τείνει να προηγείται του χαμηλού στην οικονομία.

Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες