
Παρά τις δυσκολίες της χρονιάς λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγή, των ζημιών που προκλήθηκαν από χαλαζοπτώσεις αλλά και τις αλλαγες του ειδικού φόρου κατανάλωσης, οι αμβυκούχοι (διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί) αμπελουργοί των Σερρών μένουν πιστοί στην παράδοση, δίνοντας ραντεβού για το άναμα του καζανιού για την απόσταξη του τσίπουρου.
Για μία ακόμη χρονιά, από σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου έως και τα τέλη του μήνα, οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί των Σερρών, προχωρούν στην παραδοσιακή απόσταξη του τσίπουρου.
Διαβάστε επίσης: Τσίπουρο: Πήρε ΦΕΚ η αύξηση του χρόνου της «καζανιάς»
Στόχος φέτος όλων των μελών του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελουργών ν. Σερρών είναι πρωτίστως η ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν, και φυσικά «να ζήσουμε ξανά τα παραδοσιακά ανταμώματα των φίλων και συγγενών, που τόσο έλειψαν τα τελευταία χρόνια λόγω και της πανδημίας».
Σε ότι αφορά τις δυσκολίες της χρονιάς, ο Σύλλογος Αμβυκούχων επισημαίνει ότι φέτος προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις για το κλάδο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής (καυσίμων και πρώτων υλών), της ακρίβεια σε πολλά αγαθά λόγω του Ουκρανικού πολέμου, των ζημιών που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν φέτος το νομό, αλλά και του νέου θεσμικού πλαισίου, που αλλάζει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αλλά και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι εν λόγω επιτηδευματίες προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια απόσταξης όπως και λόγω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι) και διαμορφώθηκε στα 370 ευρώ ανά 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.
Παράλληλα, αναφέρεται και στην ρύθμιση, με την οποία αλλάζει η ονομασία του παραγόμενου προϊόντος, που από χύμα τσίπουρο ή τσικουδιά, πλέον θα ονομάζεται «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» και όπως τονίζει αυτή είναι μια ρύθμιση που έφερε αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς χάνεται η παραδοσιακή ονομασία που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια».
Την ίδια στιγμή, στα θετικά της χρονιάς, ο Σύλλογς αναφέρει ότι για πρώτη φορά προστέθηκαν νέες επιτρεπόμενες προς απόσταξη πρώτες ύλες από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, όπως οι οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών, με το κρασί τους (Σύζομο). Αυτό συνεπάγεται σαφώς καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος ενώ τονίζουν ότι πολλά αιτήματα αλλά και προβλήματα που επέφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα οποία εκφράστηκαν μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Ελλάδας, όπως οι αύξηση του χρόνου απόσταξης, ο μηχανισμός απόσταξης κ.α., λύθηκαν άμεσα από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Βεζυρόπουλο, βοηθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κλάδο».
Οι ημερομηνίες έναρξης της αποστακτικής περιόδου ανά δήμο είναι:
- Δήμος Αμφίπολης Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022
- Δήμος Εμ. Παππά Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022
- Δήμος Νέας Ζίχνης Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022
- Δήμος Σερρών Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022
- Δήμος Βισαλτίας Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022
- Δήμος Σιντικής Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022
- Δήμος Ηράκλειας Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ