Επανέρχεται τελικά ο χρόνος απόσταξης του τσίπουρου με υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ
Συγκεκριμένα, με τροποποιητική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλου, ο χρόνος απόσταξης ορίζεται στις 3,5 ώρες, το οποίο αποτέλεσε και αίτημα των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών παραγωγών, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η μείωση της καζανιάς, τους στερεί χρόνο από τη διαδικασία απόσταξης και συνεπώς αδυνατούν να παράξουν τις μέγιστες νόμιμες ποσότητες κατ’ έτος ανά παραγωγό.
Διαβάστε επίσης: Τσίπουρο: Επανέρχεται ο χρόνος της «καζανιάς»
Στην απόφαση αυτή ορίζεται επίσης η διαδικασία βεβαίωσης αλλά και είσπραξης του φόρου κατανάλωσης στο προϊόν απόσταξης, καθώς και οι όροι αι προϋποθέσεις των διαδικασιών και της απόδοσης των πρώτων υλών σε άνυδρη αιθυλική αλκοόλη.
Ειδικότερα, για τον υπολογισμό της ποσότητας προϊόντος απόσταξης που θα παραχθεί από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς και την επ’ αυτής επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, λαμβάνεται υπόψη ότι:
α) από 100 χιλιόγραμμα στεμφύλων παράγονται 7,5 λίτρα άνυδρα αιθυλικής αλκοόλης κατ’ ανώτατο όριο. Η μέγιστη ποσότητα στεμφύλων που δύναται να τύχει απόσταξης, υπολογιζόμενη με βάση την ανώτατη χωρητικότητα του άμβικα και το μέγιστο προβλεπόμενο χρόνο για την απόσταξη, δεν υπερβαίνει τα 5.500 χιλιόγραμμα, κατ’ έτος.
β) από 100 χιλιόγραμμα ενεχόμενου σακχάρου (εκφραζομένου ως ιμβερτοσακχάρου) σύκων – απόσυκων παράγονται 52,14 λίτρα άνυδρα αιθυλικής αλκοόλης.
Η μέγιστη ποσότητα σακχάρου (εκφραζόμενου ως ιμβερτοσακχάρου) σύκων – απόσυκων που δύναται να τύχει απόσταξης δεν υπερβαίνει τα 959 χιλιόγραμμα, κατ’ έτος.
γ) Ο συντελεστής απόδοσης των οινοποιήσιμων σταφυλιών καθορίζεται σε 10 λίτρα άνυδρα αιθυλικής αλκοόλης ανά 100 χιλιόγραμμα σταφυλιών.
Στην περίπτωση αυτή η μέγιστη ποσότητα σταφυλιών που δύναται να τύχει απόσταξης, δεν υπερβαίνει τα 5.000 χιλιόγραμμα, κατ’ έτος.
Επίσης, η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή καθορίζει, ανάλογα με την παραγωγή και την ποσότητα των πρώτων υλών που δηλώνονται, τον χρόνο απόσταξης για κάθε παραγωγό, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρόνος μιας μεμονωμένης απόσταξης (καζανιάς) είναι τρεισήμισι (3,5) ώρες και ότι ο άμβικας πληρούται με την προς απόσταξη πρώτη ύλη σε ποσοστό 77% της χωρητικότητάς του. Ο προσδιοριζόμενος με τον τρόπο αυτό συνολικός χρόνος απόσταξης αναγράφεται στη χορηγούμενη άδεια απόσταξης.
Latest News
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032
Άλμα στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών - Καταγράφονται ρυθμοί ρεκόρ
Την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά έφτασαν τους 652,191 χιλ. τόνοι έναντι των 601,180 χιλ. τόνων το 2023
Αναζητούνται «νονοί» για το όνομα και την ετικέτα του πρώτου ελαιόλαδου από το δήμο Θεσσαλονίκης
Η ιδέα για την παραγωγή δημοτικού ελαιολάδου ήρθε από τις εικόνες των φορτωμένων ελαιόδεντρων που υπάρχουν σε όλη τη Θεσσαλονίκη
Ισπανία: Οι μειώσεις στις τιμές ελαιολάδου δεν φθάνουν στους καταναλωτές
Υποχώρησαν σε €5,56 το κιλό τον Δεκέμβριο από τα €9 τον Φεβρουάριο
Δεύτερο κύμα αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους για πανώλη και ευλογιά
Μέχρι σήμερα πιστώθηκαν από το ΥπΑΑΤ προς τις Περιφέρειες 13,3 εκατ. ευρώ - Σήμερα πιστώθηκε το ποσό των 7,6 εκατ. ευρώ
Επενεξέταση για τη διακίνηση των ζωοτροφών λόγω των κρουσμάτων ευλογιάς, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης αγροτών, συνεταιρισμών, ιδιωτών επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή της προς το ΥπΑΑΤ
Προκλήσεις για τον κόσμο του κρασιού - «Ρευστή» η κατάσταση για το χύμα
Στο επίκεντρο οι μεταβολές στο κρασί κατά τη διάρκεια της 16ης έκθεσης της WBWE - Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες
Στα 61,6 εκατ. ευρώ οι δράσεις για τη μελισσοκομία από το ΣΣ ΚΑΠ
Το «παρών» στο 15ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας
Τι αλλάζει στη συνδεδεμένη ενίσχυση για την κορινθιακή σταφίδα
Πήρε ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στην κορινθιακή σταφίδα
Είναι σε κρίση το ελαιόλαδο; – Τι απαντούν οι παραγωγοί [γραφήματα]
Οι μεγάλες ανησυχίες και οι προκλήσεις για το ελαιόλαδο - 4.208 παραγωγοί από 30 χώρες αξιολογούν τη φετινή παραγωγή