Σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές των καυσίμων, που πυροδοτούν τον πληθωρισμό, ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να διαθέσει πετρέλαιο από τα στρατηγικά της αποθέματα.

Όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Reuters, η ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αναμένεται αυτή την εβδομάδα, και θα προβλέπει την αποδέσμευση των υπολοίπων 14 εκατ. βαρέλια από την προαναγγελθείσα και μεγαλύτερη από ποτέ διάθεση αποθεμάτων που ξεκίνησε τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ: Επιμένει ότι η απόφαση για μείωση της παραγωγής δεν ήταν πολιτική

Μία άλλη πηγή, ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε συνομιλίες με εταιρείες πετρελαίου για την πώληση επιπλέον 26 εκατομμυρίων βαρελιών.

Οι λεπτομέρειες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Υπουργείο Ενέργειας θα δημοσιοποιήσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την τελική επαναγορά του πετρελαίου, αντανακλώντας την επιθυμία του Λευκού Οίκου να καταπολεμήσει τις αυξανόμενες τιμές της αντλίας, υποστηρίζοντας παράλληλα τα εγχώρια γεωτρύπανα.

Διαβάστε επίσης – Τα αποθέματα των ΗΠΑ επηρεάζουν τα τάνκερ

Η άνοδος της λιανικής τιμής της βενζίνης συνέβαλε στην ενίσχυση του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, θέτοντας σε κίνδυνο τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, στις οποίες επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά άλλα 10 ως 15 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιτύχει εξισορρόπησή της και να αποτρέψει τη δυνητική αύξηση των τιμών των καυσίμων στα πρατήρια, ανέφερε μέσω Twitter η Τζένιφερ Τζέικομπς, ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε.

Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει ταυτόχρονα να αναπληρώσει τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα, συμπλήρωσε η δημοσιογράφος.

Στενεύουν τα περιθώρια

Ο Μπάιντεν είπε την περασμένη εβδομάδα οι τιμές της βενζίνης είναι πολύ υψηλές και ότι θα είχε περισσότερα να πει για τη μείωση του κόστους αυτή την εβδομάδα. Ο Ντέιβιντ Τουρκ, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας , είπε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου, ή SPR, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες .

«Η κυβέρνηση έχει ένα μικρό παράθυρο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για να προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές των καυσίμων ή τουλάχιστον να δείξει ότι προσπαθεί», είπε μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις του Λευκού Οίκου.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες προέτρεψαν επίσης τα διυλιστήρια πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil, Chevron και Valero να μην αυξήσουν τις εξαγωγές καυσίμων και τους προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να λάβει μέτρα εάν τα εργοστάσια δεν δημιουργήσουν αποθέματα.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει αφαιρέσει από το τραπέζι την πιθανή απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ, αν και υπάρχει αρκετοί που διαφωνούν λέγοντας ότι, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων στο εσωτερικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια