Κατά την τέταρτη ημέρα της θητείας του, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας πέρασε επιτυχώς την πρώτη του δοκιμασία. Ο Τζέρεμι Χαντ φαίνεται να έχει πείσει τους επενδυτές ότι είναι τα «χέρια» που απαιτούνται για να αναστρέψει το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την οικονομική αναταραχή που προκάλεσε ο προκάτοχός του και η πρωθυπουργός Λιζ Τρας. Αλλά η βραχυπρόθεσμη οικονομική ηρεμία μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά πολιτικά προβλήματα.
Η δημοσιονομική στροφή του Χαντ τη Δευτέρα ήταν πρωτοφανής, υπαναχωρώντας τόσο στις λεπτομέρειες όσο και στο πνεύμα από τις πολιτικές που παρουσίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ πριν από μόλις τρεις εβδομάδες. Έφυγαν από το κάδρο οι χαμηλότεροι φόροι για τις επιχειρήσεις και τα άτομα με υψηλά εισοδήματα. Ένα προηγούμενο σχέδιο για τη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή στο 19% από το 20% έχει επίσης καταργηθεί «επ’ αόριστον».
Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Όλες οι αλλαγές στον «μίνι προϋπολογισμό»
Μέχρι το φορολογικό έτος που λήγει τον Απρίλιο του 2027, αυτό θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ανακτήσει 32 δισεκατομμύρια λίρες από τα 45 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως ,που σχεδίαζαν ο Κουαρτέγκ και η Τρας. Εξαφανίστηκε επίσης, τουλάχιστον προς το παρόν, η πεποίθηση ότι οι μειώσεις φόρων χρηματοδοτούνται από μόνες τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο, επέμεινε ο Χαντ, «θα πληρώνει πάντα ότι του αναλογεί».
Αλλά ο Χαντ προχώρησε παραπέρα. Ανακοίνωσε επίσης ότι το πακέτο ενεργειακής στήριξης της κυβέρνησης, το οποίο αποσκοπεί στη θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις χειρότερες συνέπειες των υψηλών παγκόσμιων τιμών της ενέργειας, θα διαρκέσει μόνο μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους στην τρέχουσα μορφή του. Πέραν αυτού, το πρόγραμμα, το οποίο η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ότι θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 60 δισ. λίρες σε διάστημα έξι μηνών, θα γίνει λιγότερο γενναιόδωρο.
Το οικονομικό μήνυμα βρήκε μεγάλη απήχηση στο κοινό στο οποίο απευθυνόταν. Η λίρα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν κατά σχεδόν 45 μονάδες βάσης. Παραμένουν όμως σε υψηλά 12 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολλά να κάνει για να ανακτήσει την αξιοπιστία του στους παγκόσμιους επενδυτές.
Η πολιτική ζημιά που προκάλεσαν τα “Trussonomics” θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να ξεπεραστεί. Ο Χαντ κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με την αύξηση των φόρων και τη μείωση των δαπανών. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία είναι απίθανο να περάσει από το κοινοβούλιο αδιαμαρτύρητα, ειδικά όσο η ηγέτης της είναι μια πρωθυπουργός που έχει «καεί» από τον πρώτο μήνα της θητείας της. Είναι επίσης δύσκολο να δούμε, πώς το αυστηρό μήνυμα μπορεί να κάνει πολλά για να αναζωογονήσει τα θλιβερά δημοσκοπικά ποσοστά του Συντηρητικού Κόμματος. Στην καλύτερη περίπτωση, ο Χαντ κέρδισε λίγο χρόνο για τη σημερινή κυβέρνηση.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ