Έχει περιγραφεί ως «πολύ απλά ο καλύτερος ποδοσφαιρικός πίνακας όλων των εποχών» και βγαίνει σε δημοπρασία στις 19 Οκτωβρίου με την τιμή του να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 9 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το έργο του βρετανού ζωγράφου Λ. Σ. Λόουρι, «Going to the Match» (Πηγαίνοντας στον αγώνα).

Ο πίνακας του 1953, ο οποίος απεικονίζει κόσμος να κατευθύνεται σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στη βορειοδυτική Αγγλία, θα δημοπρατηθεί μετά από 22 χρόνια παραμονής του στο μουσείο Lowry στο Salford.

Διαβάστε επίσης – Σε δημοπρασία η μπάλα από το «χέρι του θεού»

Ανησυχίες

Η επικείμενη πώληση έχει προκαλέσει ανησυχίες στην καλλιτεχνική κοινότητα και όχι μόνο, για τη τύχη του πίνακα. Μάλιστα, ο δήμαρχος του Σάλφορντ απηύθυνε έκκληση σε πλούσιους ποδοσφαιρικούς συλλόγους και παίκτες να αγοράσουν τον πίνακα, ώστε να μπορεί να είναι προσβάσιμος στον κόσμο.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το έργο να βγει από τη δημόσια έκθεση και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να φύγει από τη χώρα επίσης», δήλωσε στο CNN ο Michael Simpson, διευθυντής εικαστικών τεχνών στο Lowry.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, ο πίνακας αναμένεται να πουληθεί μεταξύ 5,5 και 9 εκατομμυρίων δολαρίων (5-8 εκατομμύρια λίρες).

Εικόνες από τον προηγούμενο αιώνα

Οι μικροσκοπικές φιγούρες στον πίνακα κατευθύνονται στο Burnden Park – το πρώην, και πλέον κατεδαφισμένο, σπίτι των Bolton Wanderers – με φόντο τις καμινάδες εργοστασίων και έναν γκρίζο, συννεφιασμένο ουρανό.

Πολύ μακριά από τη βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων της σημερινής Premier League, παρέχει ένα στιγμιότυπο του πώς ήταν το αγγλικό ποδόσφαιρο στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν οι θεατές πήγαιναν σε αγώνες κατευθείαν από τη δουλειά το Σάββατο.

«Είναι ίσως ο καλύτερος ποδοσφαιρικός πίνακας όλων των εποχών, κατά τη γνώμη μου» , λέει στο CNN ο Mick Kirkbride, ένας καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο που εμφανίζεται στην έκθεση Football Art Prize .

Στο επίκεντρο

Ζωγραφισμένο όταν ο Λόουρι βρισκόταν στο απόγειο τη δόξας του, το «Going to the Match» –όπως και μεγάλο μέρος του έργου του καλλιτέχνη– τυγχάνει ολοένα και περισσότερης δημοτικότητας τις τελευταίες δεκαετίες.

Σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά τον θάνατό του, φημίζεται για τις ειλικρινείς απεικονίσεις του απλών ανθρώπων που κάνουν συνηθισμένες ζωές.

Χρησιμοποιώντας μια περιορισμένη και σε μεγάλο βαθμό μονόχρωμη παλέτα, ο Λόουρι απαθανάτισε σκηνές από τη βιομηχανική ζωή γύρω από το Μάντσεστερ και το Σάλφορντ, συγκεντρώνοντας ένα πλούσιο έργο κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του καριέρας

Η ποδοσφαιρική «Μόνα Λίζα»

Δημιούργησε πολλά έργα που επικεντρώνονται σε αθλητικά γεγονότα, αλλά το «Going to the Match» είναι το πιο γνωστό – όπως υποδηλώνει η εκτιμώμενη τιμή του πίνακα.

«Για τους βόρειους, τους ανθρώπους της εργατικής τάξης που τους αρέσει να βλέπουν πίνακες, είναι η δική μας Μόνα Λίζα, πραγματικά», λέει o Kirkbride. «Για τους φίλους του ποδοσφαίρου είναι εμβληματικό… Δεν μπορείτε να σκεφτείτε πολλούς εμβληματικούς ποδοσφαιρικούς πίνακες».

Η εικόνα αγοράστηκε από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA) – το σωματείο που εκπροσωπεί ποδοσφαιριστές στην Αγγλία και την Ουαλία – το 1999 όταν ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος Γκόρντον Τέιλορ την αποκάλεσε «πολύ απλά ο καλύτερος ποδοσφαιρικός πίνακας όλων των εποχών».

Αλλά η PFA πρέπει τώρα να πουλήσει τον πίνακα για να χρηματοδοτήσει το φιλανθρωπικό της έργο, το οποίο περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας σε πρώην ποδοσφαιριστές που ζουν με άνοια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι