Έως και 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να δαπανήσει το Άμστερνταμ στο πλαίσιο ενός νέου εξοπλιστικού προγράμματος, με την Ολλανδία να προστίθεται έτσι σε σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν σε ριζική αλλαγή πολιτικής στον τομέα των εξοπλισμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά από χρόνια μείωσης των δαπανών, ο ολλανδικός στρατός θα αγοράσει μεταξύ 2023 και 2026 ένα σύστημα πυραυλικού πυροβολικού και 10 πυροβόλα οβιδοβόλα, με κόστος έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η Ολλανδία θα αγοράσει επίσης ένα κινητό σύστημα αεράμυνας κόστους έως και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Christophe van der Maat σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Και η Ολλανδία στο μπλοκ των χωρών για το πλαφόν

«Πόλεμος στην Ευρώπη»

«Ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο υπογραμμίζει την ανάγκη να είμαστε σε θέση να δράσουμε σε όλα τα σημεία του φάσματος της βίας», ανέφερε.

Η Ολλανδία δεν διαθέτει πυραυλικό πυροβολικό από το 2004, όταν οι περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό οδήγησαν στην πώληση του συστήματος στη Φινλανδία.

Το νέο κινητό σύστημα αεράμυνας προορίζεται να βελτιώσει την άμυνα κατά των απειλών από εχθρικά ελικόπτερα, αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ, δήλωσε ο Van der Maat.

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα επενδύσει περισσότερο στον στρατό, ώστε ο αμυντικός της προϋπολογισμός να φθάσει τον στόχο του ΝΑΤΟ που είναι τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Σε εκπλήρωση αυτού, οι ολλανδικές δαπάνες θα είναι 2,03% το 2024 και 2,01% το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα