Μειώθηκαν απροσδόκητα οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας σήμα ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή ακόμα κι αν εξασθενεί η προσφορά εργασία σ΄ ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν σε  214.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Σαφώς λιγότερες από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και προέβλεπαν ότι θα διαμορφωνόταν σε 230.000. Επιπλέον το υπουργείο, ως είθισται, οριστικοποίησε και τις αιτήσεις της εβδομάδας που έληγε στις 8 Οκτωβρίου και οι οποίες ήταν λιγότερες κατά 2.000 από τις αρχικές που είχε ανακοινώσει.

Διαβάστε επίσης: Σιωπηρή παραίτηση: Ποια είναι η νέα τάση στην αγορά εργασίας

Παραμένει ανθεκτική η αγορά εργασίας

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση JOLTS  οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 1,1 εκατομμύρια, τη μεγαλύτερη μείωση από τον Απρίλιο του 2020, σε 10,1 εκατομμύρια την τελευταία ημέρα του Αυγούστου. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν εκτεταμένες απολύσεις, λέγοντας ότι οι εταιρείες είναι επιφυλακτικές στο απολύσουν τους εργαζομένους τους, καθώς την προηγούμενο διάστημα αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες στην πρόσληψη νέων εργαζομένων το περασμένο έτος,

Η αγορά εργασίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική, αν και εμφανίζονται κάποιες ρωγμές, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εντείνει την  σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της από σχεδόν μηδενικό στις αρχές του τρέχοντος έτους στο σημερινό εύρος 3,00% έως 3,25% ενώ τα στελέχη της έχουν δηλώσεις ότι θα υπάρξουν και άλλες μεγάλες αυξήσεις φέτος, καθώς δεν διαφαίνονται σημάδια υποχώρησης του υψηλού πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή