Ως ένα απαραίτητο βήμα προς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της βρετανικής οικονομίας περιγράφουν στους Financial Times οικονομολόγοι και στελέχη της αγοράς την παραίτηση της Λιζ Τρας.

Η παραίτηση της σηματοδοτεί το τέλος μιας «αρκετά άθλιας» κυβερνητικής περιόδου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BRI Wealth Management, o Nταν Μπόρντμαν -Γουέστον. «Η χώρα και οι αγορές χρειάζονται βεβαιότητα, σταθερότητα και εμπιστοσύνη σε αυτούς τους εξαιρετικά αβέβαιους καιρούς», συνέχισε.

Διαβάστε επίσης: Παραίτηση Τρας: Πώς αντιδρούν οι αγορές

Οι αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική

Η παραίτησή της «είναι ένα βήμα που έπρεπε να γίνει ώστε η βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει περαιτέρω προς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στα μάτια των χρηματοπιστωτικών αγορών», εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πωλ Ντέιλς.

Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες η δημοσιονομική πολιτική μεταβλήθηκε από εξαιρετικά χαλαρή, σε λιγότερο χαλαρή και στη συνέχεια σε σφιχτή, συνεχίζει. Το γεγονός αυτό έχει ενισχύσει την πρόβλεψη της Capital ότι η οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση με πτώση του ΑΕΠ  έως το κατώτατο σημείο της τάξης του 2%.

Ο διευθύνων σύμβουλος του think tank Resolution Foundation, Τόρστεν Μπελ αναφέρει ότι ακόμη και με την πιθανή ολοκλήρωση των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας την επόμενη εβδομάδα, θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο της χώρας στις 31 Οκτωβρίου. «Κανένας (λογικός) νέος πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να συμφωνήσει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο για τις πάρα πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν την πρωθυπουργία του», δήλωσε.

Ελαφρώς θετική για τη στερλίνα θα μπορούσε να είναι η παραίτηση της  Τρας, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της αγοράς στην χρηματιστηριακή εταιρεία  HYCM, Γκίλις Κόχλαν.

Η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,4% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις απογευματινές συναλλαγές στο Λονδίνο, έχοντας περιορίσει τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή