Σε νέες δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις προέβη ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο επονομαζόμενος και Dr Doom, παρατσούκλι του αποδόθηκε όταν προέβλεψε το κραχ της στεγαστικής φούσκας των ΗΠΑ το 2007 έως το 2008.

Τώρα, μετά την εκτίμηση που έκανε τον Μάιο του 2020 ότι της οικονομικής ανάκαμψης θα ακολουθούσε μια περίοδος υψηλού πληθωρισμού λόγω ενός συνδυασμού κλυδωνισμών στην προσφορά και επιθετικής χαλάρωσης, η οποία εν πολλοίς επαληθεύτηκε, προβλέπει ότι οι οικονομίες βρίσκονται μπροστά σε μια περίοδο που θα συνδυάζει τα χειρότερα της δεκαετίας του 1970 και την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση. Αυτό που θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα είναι τα υψηλά χρέη, τόσο των κρατών όσο και των επιχειρήσεων, στις ανεπτυγμένες οικονομίες, είπε μιλώντας στο Bloomberg.

Διαβάστε επίσης: Ρουμπινί: Τα Crypto είναι η μεγαλύτερη απάτη στη χρηματοπιστωτική ιστορία

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι το πλήγμα στις αγορές και στην οικονομία που προκαλούν οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι πολύ μεγάλο για να το αντέξουν οι κεντρικές τράπεζες. «Τελικά θα εγκαταλείψουν την σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής πριν καν ηττηθεί ο πληθωρισμός», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στασιμοπληθωρισμός

Ο  Ρουμπινί εμφανίζεται ακόμη πιο σίγουρος ότι οι οικονομίες θα παγιδευτούν σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες δίνουν μάχη για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό τελικώς θα αιφνιδιαστούν από τις δυσάρεστες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εκτιμά. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις μετοχές που έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% φέτος, στις πιέσεις στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, στη χαλάρωση των ακινήτων στις ΗΠΑ και στην πτώση της πιστωτικής αγοράς όπου οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν χρόνια χαμηλών επιτοκίων για να συσσωρεύσουν χρέη, προειδοποιώντας για νέες Lehman.

«Ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να πέσει αρκετά γρήγορα, γιατί υπάρχει το αρνητικό σοκ προσφοράς», υποστήριξε ο Ρουμπινί. «Θυμηθείτε όταν υπάρχει αρνητικό σοκ προσφοράς, υπάρχει ύφεση και υψηλός πληθωρισμός», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως δεν πρόκειται να σημειωθεί πτώση του πληθωρισμού τόσο γρήγορη ώστε να φτάσει στο 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή