Δύο σενάρια για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ένα κακό κι ένα πιο κακό, βλέπει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, δεδομένης της επιθετικής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve: μια απότομη οικονομική προσγείωση ή έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

«Το επιτόκιο των Fed Funds θα πρέπει να είναι πολύ πάνω από 4% — 4,5%-5% κατά την άποψή μου — για να ωθήσει πραγματικά τον πληθωρισμό προς το 2%» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates, καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business του New York University Stern School of Business και επικεφαλής οικονομολόγος Atlas Capital Team σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Διαβάστε επίσης – Ρουμπινί: Από τη μετριοπάθεια στον στασιμοπληθωρισμό

«Μάντης κακών»

«Αν αυτό δεν συμβεί ο πληθωρισμός θα είναι αχαλίνωτος», είπε ο Ρουμπινί, του οποίου η πρόβλεψη για τη φούσκα των ακινήτων που οδήγησε στην οικονομική κρίση των ΗΠΑ πριν από περισσότερο από μια δεκαετία του χάρισε το παρατσούκλι Dr. Doom (από τη μοίρα) . Τον έχουν αποκαλέσει επίσης «Κασσάνδρα» και  «μάντη κακών».

Διαβάστε επίσης – Ρουμπινί: Έρχεται βαθιά ύφεση της αμερικανικής οικονομίας – Γιατί οι τωρινές συνθήκες είναι πιο δύσκολες

«Ή αν συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε μια δύσκολη προσγείωση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είτε θα έχουμε μια απότομη προσγείωση είτε ο πληθωρισμός θα βγει εκτός ελέγχου».

«Η πιο πρόσφατη γραφική παράσταση των προβολών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε μετά τη συνεδρίαση πολιτικής του Ιουνίου υποδηλώνει ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα φτάσει περίπου στο 3,375% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και σχεδόν στο 3,8% μέχρι το τέλος του 2023. Αυτό δεν είναι αρκετά επιθετικό» υπογράμμισε.

Βαθιά και επώδυνη ύφεση

Ο Ρουμπινί ενώνει τη φωνή του με ομάδα επιφανών οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένου του Chief Economist της Goldman Sachs & Co. Jan Hatzius, που πιστεύουν ότι θα είναι δύσκολο για την κεντρική τράπεζα να αποφύγει μια βαθιά και επώδυνη ύφεση, γνωστή και ως σκληρή προσγείωση.

«Στις ΗΠΑ, όποτε είχαμε πληθωρισμό πάνω από 5% και ανεργία κάτω από 5%, η σύσφιξη της Fed οδήγησε σε σκληρή προσγείωση», είπε ο Ρουμπινί. «Έτσι η γραμμή βάσης μου είναι μια δύσκολη προσγείωση».

Ο Ρουμπινί είπε επίσης ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ασκήσει εκ νέου πίεση στις τιμές των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα της ενέργειας, και εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα μιας σπείρας μισθών-τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή