Στις επάλξεις για ακόμη μία «μάχη» διαδοχής βρίσκεται το Συντηρητικό Κόμμα, στον απόηχο της παραίτησης -μετά από μόλις 44 ημέρες στον πρωθυπουργικό θώκο- της Λιζ Τρας.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, οι σχετικές παρασκηνιακές διεργασίες είχαν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες, μετά και το φιάσκο με την οικονομική πολιτική της Τρας, εναντίον της οποίας ξεσηκώθηκαν οι αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η η αγορά χρήματος και ομολόγων στη Βρετανία αντέδρασε θετικά στην είδηση παραίτησης της Λιζ Τρας.

Διαβάστε επίσης: Παραίτηση Τρας: Πώς αντιδρούν οι αγορές

Τζέρεμι Χαντ

Αν και είναι ένας από τους πιο έμπειρους βουλευτές των Τόρις, η προσπάθεια του Χαντ να κερδίσει την ηγεσία το καλοκαίρι απέτυχε οικτρά. Από τους οκτώ υποψηφίους στην πρώτη ψηφοφορία, τερμάτισε τελευταίος με την υποστήριξη μόνο 18 βουλευτών, πριν ο ίδιος στηρίξει τον Ρίσι Σουνάκ. Το 2019 είχε τερματίσει δεύτερος πίσω από τον Μπόρις Τζόνσον.

«Είναι πολύ έμπειρος και έχει υπηρετήσει στο υψηλότερο επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για ορισμένα από τα άλλα ονόματα που κυκλοφορούν», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος.

Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές στα αριστερά των Συντηρητικών είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι και αναρωτιούνται γιατί ο Χαντ συμφώνησε να στηρίξει την Τρας σε μια στιγμή ακραίας αδυναμίας.

Την Κυριακή ο Χαντ προσπάθησε να υπονοήσει ότι δεν έχει πλέον ηγετικές φιλοδοξίες. «Νομίζω ότι έχοντας πραγματοποιήσει δύο εκστρατείες ηγεσίας, και παρεμπιπτόντως απέτυχα και στις δύο, η επιθυμία να είμαι ηγέτης έχει φύγει», είπε στο BBC. «Θέλω να είμαι καλός υπουργός. Θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο. Αλλά σε αυτό εστιάζω», ανέφερε.

Μπεν Γουάλας

Ο Μπεν Γουάλας είπε ότι θέλει να παραμείνει υπουργός Άμυνας, μιλώντας στους Times: «Θέλω να είμαι υπουργός Άμυνας μέχρι να τελειώσει η θητεί μου. Λατρεύω τη δουλειά που κάνω και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Θέλω ο πρωθυπουργός να είναι πρωθυπουργός και θέλω να κάνω αυτή τη δουλειά».

Ορισμένοι βουλευτές αμφισβητούν εάν ο Γουάλας , υπουργός Άμυνας από τον Ιούλιο του 2019 και υπουργός Ασφαλείας για τρία χρόνια πριν από αυτό, έχει επαρκή διαπιστευτήρια στον οικονομικό τομέα.

Ρίσι Σούνακ

Οι υποστηρικτές του Ρίσι Σούνακ πιστεύουν ότι, ως επιλαχών στην προηγούμενη κούρσα διαδοχής των Τόρις, είναι ο φυσικός υποψήφιος για να διαδεχθεί την Τρας. Επισημαίνουν ότι σωστά προέβλεψε την κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που ακολούθησε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και θα παρείχε σταθερή ηγεσία.

Όμως πολλοί βουλευτές, ιδιαίτερα στα δεξιά του Συντηρητικού Κόμματος, απλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη σκέψη της πρωθυπουργίας του Σουνάκ. Κάποιοι εξακολουθούν να είναι εξαγριωμένοι για τον ρόλο του στην υπεράσπιση του Μπόρις Τζόνσον. Άλλοι τον θεωρούν ως έναν αλαζονικό τεχνοκράτη του οποίου οι πολιτικές συνέβαλαν εν μέρει στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η Τρας.

Σίγουρα δεν θα ήταν ένας υποψήφιος που θα ενώσει, αλλά είναι πιθανό να κερδίσει την πλειοψηφία και να μετακομίσει στην Ντάουνιγκ Στριτ.

Πένι Μόρντοντ

Η Πένι Μόρντοντ ήρθε τρίτη στην κούρσα για την ηγεσία το καλοκαίρι, χάνοντας οριακά από την Τρας πριν ληφθεί η τελική απόφαση από τα μέλη του κόμματος.

Παρόλο που θεωρείται ευρέως ότι έχει πολύ καλύτερες δεξιότητες παρουσίασης από την Τρας, ορισμένοι βουλευτές πιστεύουν ότι δεν έχει τη βαρύτητα ή την εμπειρία για να αναλάβει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η Μόρντοντ δεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τις ηγετικές της φιλοδοξίες, αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να δούμε τους Τόρις να επιλέγουν να ρισκάρουν για ακόμη έναν μη δοκιμασμένο υποψήφιο.

Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να επιστρέψει μια μέρα, αφού αναγκάστηκε να «εκδιωχθεί» από την ηγεσία της χώρας πριν από τρεις μήνες.

Χθες η πρώην υπουργός Πολιτισμού και υποστηρικτής του Μπόρις Τζόνσον, Ναντίν Ντόρις, είπε ότι οι βουλευτές «πρέπει να απαιτήσουν» την επιστροφή του.

Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να συμβεί. Οι περισσότεροι βουλευτές των Τόρις εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Τζόνσον ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο, δείχνοντας ότι δεν είχε την ακεραιότητα να είναι πρωθυπουργός – γι’ αυτό και τον ξεφορτώθηκαν εξαρχής.

Ο Τζόνσον μπορεί να μην θέλει καν να αναλάβει την εξουσία σε τέτοιες συνθήκες. Κερδίζει μεγάλα χρηματικά ποσά και γνωρίζει ότι ακόμα κι αν επέστρεφε στην Ντάουνιγκ Στριτ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τον έδιωχναν ξανά οι ψηφοφόροι στις επόμενες εκλογές.

Τι λένε οι εταιρείες στοιχημάτων

Σύμφωνα με τους bookmakers και ειδικά τη Sky Bet, ο Σούνακ παραμένει το φαβορί για την κούρσα διαδοχής, με την εταιρεία να πληρώνει 7 λίρες για κάθε στοίχημα 4 λιρών.

Ο νέος ΥΠΟΙΚ Τζέρεμι Χαντ σκαρφάλωσε στη λίστα των φαβορί μετά από λιγότερο από μια εβδομάδα στη νέα θέση, με τα στοιχήματα τόσο για τον Χαντ όσο και για την Πένι Μόρντοντ να δίνουν απόδοση 4 (4/1)

Στον ορίζοντα υπάρχουν και οι πιθανότητες για τους πρώην πρωθυπουργούς Μπόρις Τζόνσον και Τερέζα Μέι, οι οποίοι είναι ψηλότερα στη λίστα των φαβορί από όλα τα σημερινά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκτός από την Μόρντοντ και τον Γουάλας.

«Απαραίτητο βήμα» για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της βρετανικής οικονομίας

Στο μεταξύ, ως ένα απαραίτητο βήμα προς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της βρετανικής οικονομίας περιγράφουν στους Financial Times οικονομολόγοι και στελέχη της αγοράς την παραίτηση της Λιζ Τρας.

Η παραίτηση της σηματοδοτεί το τέλος μιας «αρκετά άθλιας» κυβερνητικής περιόδου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BRI Wealth Management, o Nταν Μπόρντμαν -Γουέστον. «Η χώρα και οι αγορές χρειάζονται βεβαιότητα, σταθερότητα και εμπιστοσύνη σε αυτούς τους εξαιρετικά αβέβαιους καιρούς», συνέχισε.

Οι αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική

Η παραίτησή της «είναι ένα βήμα που έπρεπε να γίνει ώστε η βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει περαιτέρω προς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στα μάτια των χρηματοπιστωτικών αγορών», εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πωλ Ντέιλς.

Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες η δημοσιονομική πολιτική μεταβλήθηκε από εξαιρετικά χαλαρή, σε λιγότερο χαλαρή και στη συνέχεια σε σφιχτή, συνεχίζει. Το γεγονός αυτό έχει ενισχύσει την πρόβλεψη της Capital ότι η οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση με πτώση του ΑΕΠ  έως το κατώτατο σημείο της τάξης του 2%.

Ο διευθύνων σύμβουλος του think tank Resolution Foundation, Τόρστεν Μπελ αναφέρει ότι ακόμη και με την πιθανή ολοκλήρωση των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας την επόμενη εβδομάδα, θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο της χώρας στις 31 Οκτωβρίου. «Κανένας (λογικός) νέος πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να συμφωνήσει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο για τις πάρα πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν την πρωθυπουργία του», δήλωσε.

Ελαφρώς θετική για τη στερλίνα θα μπορούσε να είναι η παραίτηση της  Τρας, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της αγοράς στην χρηματιστηριακή εταιρεία  HYCM, Γκίλις Κόχλαν.

Η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,4% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις απογευματινές συναλλαγές στο Λονδίνο, έχοντας περιορίσει τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής