Η Λιζ Τρας ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία του Βρετανίας. με δηλώσεις της έχω από τη Ντάουνινγκ Στριτ, έξι εβδομάδες ύστερα από τον διορισμό της στη θέση αυτή, στον απόηχο της ανακοίνωσης του οικονομικού της προγράμματος που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και δίχασε το Συντηρητικό κόμμα.

Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Ανέλαβα την εξουσία σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας», είπε η Τρας. «Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας».

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: «Η Λιζ Τρας έχει ήδη τελειώσει», λένε οι… «δικοί της»

Η Τρας είπε ότι εξελέγη με εντολή να δημιουργήσει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν ήταν σε θέση να την εκπληρώσει.

Η Τρας έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά από μια μακρά αναμέτρηση με τους αντιπάλους της για την ηγεσία των Τόρις, η οποία ακολούθησε την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο αναγκάστηκε να παραιτηθεί σε μόλις 44  ημέρες, ενώ προηγουμένως είχε εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος του αμφιλεγόμενου «μίνι προϋπολογισμού» της, αφού προκάλεσε μια διολίσθηση της στερλίνας και μια απότομη άνοδο στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων.

Διαβάστε επίσης:Βρετανία: Νέα αποχώρηση από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας – Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών

Σκηνές χάους και… κλάματα στη Βουλή

Σημειώνεται πως χτες εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους στη Βουλή, σε ψηφοφορία που έφεραν οι Εργατικοί για την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) προκειμένου να εξορύσσεται σχιστολιθικό φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση έδωσε εντολή πειθαρχίας σαν να ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Υπάρχουν καταγγελίες και φωτογραφίες για Συντηρητικούς να τραβάνε με το ζόρι τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά της πρότασης. Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για νέους βουλευτές που έκλαιγαν εξαιτίας της πίεσης που ασκούνταν σε αυτούς, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Τόσο η υπεύθυνη για την κομματική πειθαρχία αλλά και ο αναπληρωτής της φαίνεται σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες ότι ήθελαν να παραιτηθούν από τις θέσεις τους. Ωστόσο στη μία μετά τα μεσάνυχτα η Ντάουνινγκ Στρiτ έστειλε ενημέρωση ότι και η επικεφαλής Γουέντι Μόρτον και ο αναπληρωτής της Γκρεγκ Γουίτακερ είναι στη θέση τους.

Το χάος προκλήθηκε κατά παρόντες, όταν η κυβέρνηση άλλαξε την εντολή πειθαρχίας καθώς η αποχή ήταν μεγάλη για να μην πληγεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Η διπλή εντολή προκάλεσε κομφούζιο. Μέσα σε αυτό ούτε η ίδια η Λιζ Τρας δεν ψήφισε. Ούτε η Τερέζα Μέι, ούτε ο πρόσφατα αποχωρήσας υπουργός οικονομικών.

Εργατικοί: Να προκηρυχτούν άμεσα εκλογές

Λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Λιζ Τρας, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, της Mirror και του BBC, ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Πώς αντιδρούν οι αγορές

Θετικά αντέδρασε η αγορά χρήματος και ομολόγων στη Βρετανία στην είδηση παραίτησης της Λιζ Τρας από τη θέση της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Βρετανικά ομόλογα-Στερλίνα- FTSE 100

Η τιμή του 10ετούς βρετανικού ομολόγου (Gilts) διατήρησε τα κέρδη της μετά την παραίτηση της Τρας

Η απόδοση υποχωρεί κατά 0,09 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 3,78%, αντανακλώντας την άνοδο των τιμών.

Η στερλίνα παρέμεινε επίσης υψηλότερα, σημειώνοντας άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου στα 1,127 δολάρια.

Υποχώρηση της τάξης του 0,11% σημειώνει ο βρετανικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE100 και διαμορφώνεται στις 6,917,54 μονάδες.

Αμερικανικά παράγωγα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που παρακολουθούν τον δείκτη S&P 500 κινήθηκαν απότομα χαμηλότερα την Πέμπτη. Η αμερικανική αγορά παραγώγων συνολικά παρουσιάζει διακυμάνσεις, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα ανθεκτικά εταιρικά κέρδη έναντι της απροσδόκητης πτώσης των αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ

Τα futures του S&P 500 και του Nasdaq 100 παρουσίασαν μικρές μεταβολές, καθώς η AT&T Inc. και η American Airlines Group Inc. ανέβηκαν κατά την διάρκεια της προσυνεδριακής διαπραγμάτευσης, καθώς ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις για τα οικονομικά αποτελέσματά τους. Η Tesla Inc. ωστόσο υποχώρησε της καθώς παρουσιάσε πωλήσεις κάτω από το στόχο. Οι πετρελαϊκές μετοχές και τα luxury brands σημείωσαν υπεραπόδοση στην Ευρώπη.

Το γεν αποδυναμώθηκε πέρα από το στενά παρακολουθούμενο επίπεδο των 150 γεν ανά δολάριο. Βρέθηκε στο χαμηλό 32 ετών, κρατώντας τους επενδυτές σε εγρήγορση, που αναμένουν περαιτέρω παρέμβαση για τη στήριξή του. Η κίνηση αυτή ακολούθησε την εκτίναξη των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε υψηλά πολλών ετών που διεύρυνε τη διαφορά με τα ιαπωνικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους