Πριν από δέκα περίπου μήνες είχαμε αναφερθεί στις πιο ενάρετες επιχειρήσεις για τον αγώνα που είχαν ξεκινήσει για το σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Μ. Εσκαντάρ, Αιμ. Γαλαριώτης,  κριτήρια ESG και επιδόσεις γαλλικών επιχειρήσεων, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 11.12.2021).

Στο παρόν άρθρο αναφερόμαστε σε μια έρευνα του Advent-Capital για την κατάταξη των πιο ενάρετων επιχειρήσεων σύμφωνα με τη γνώμη των Γάλλων πολιτών. Η Advent-Capital ιδρύθηκε το 1995 και διαχειρίζεται πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες παραδοσιακές και εναλλακτικές στρατηγικές για λογαριασμό τόσο θεσμικών επενδυτών όσο και ιδιωτών πελατών. Η εταιρεία έχει υπογράψει τις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για Υπεύθυνες Επενδύσεις (UNPRI) και είναι υποστηρικτής της Ομάδας Εργασίας για χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα (ΤCFD).

Διαβάστε επίσης: Κριτήρια ESG και Επιδόσεις Γαλλικών Επιχειρήσεων

Μεθοδολογία

Στην έρευνα αυτή, 53 επιχειρήσεις που ανήκαν στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τραπεζών και των ασφαλίσεων, της μαζικής διανομής καθώς και της ενέργειας και των μεταφορών αξιολογήθηκαν από περισσότερους από 1000 Γάλλους πολίτες χρησιμοποιώντας 28 περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς δείκτες. Ως παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί η επιχείρηση Carrefour. Σε διάστημα δύο ετών, 28,6% λιγότερες εκπομπές CO2. Το 2021 ανακτήθηκε το 62% των απορριμμάτων και αποφεύχθηκαν 4855 τόνοι συσκευασίας… Αυτή είναι η μάλλον κολακευτική βαθμολογία που πέτυχε η Carrefour στον αγώνα της για το περιβάλλον.

Αποτελέσματα

Η κατάταξη των επιχειρήσεων που θεωρούνται οι πιο πράσινες σε όλους τους τομείς είναι η ακόλουθη.

1.    Biocoop   μαζική διανομή

2.    Naturalia   μαζική διανομή

3.    E. Leclerc   μαζική διανομή

4.    EDF   ενέργεια

5.    Intermarche   μαζική διανομή

6.    Carrefour   μαζική διανομή

7.    Tesla   αυτοκινητοβιομηχανία

8.    Engie   ενέργεια

9.    Lidl   μαζική διανομή

10.  Derichebourg   ενέργεια

11.  SNCF   μεταφορές

12.  Peugeot   αυτοκινητοβιομηχανία

H κατάταξη των επιχειρήσεων των πιο πράσινων ανά κλάδο είναι η ακόλουθη (οι τρεις πρώτες).

Αυτοκινητοβιομηχανία

1.    Tesla

2.    Peugeot

3.    Renault

Τράπεζες – Ασφάλειες

1.    Credit Agricole

2.    Credit Mutuel

3.    La Banque Postale

Μαζική Διανομή

1.    Biocoop

2.    Naturalia

3.    Leclerc

Μεταφορές & Ενέργεια

1.    EDF

2.    Engie

3.    Derichebourg

Συνολικά, έξι επιχειρήσεις της λιανικής βρίσκονται στο top των δέκα με την καλύτερη βαθμολογία. Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Advent αυτό είναι λογικό αποτέλεσμα. Οι καινοτομίες που εφαρμόζονται στον κλάδο είναι συγκεκριμένες και ορατές.

Αυτό ισχύει πολύ λιγότερο για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δυσκολεύονται να πείσουν όσον αφορά την ΕΚΕ. Τα μεγάλα ονόματα Generali,  Boursorama και LCL βρίσκονται στο τέλος της βαθμολογίας. Ωστόσο μια τράπεζα προσπαθεί να βρεθεί ψηλά στην κατάταξη: 17η στην τελική κατάταξη, είναι το Credit Agricole που βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κλάδο του. Δημιούργησε τα τελευταία χρόνια μια επιστημονική επιτροπή για να εκτιμήσει την πρόοδο που επιχειρεί σε όλα τα επίπεδα. Σταδιακή απόσυρση από τη βιομηχανία άνθρακα και χρηματοδότηση τοπικών έργων…

Ενέργεια και μεταφορές

Η ενέργεια και οι μεταφορές είναι πολύπλοκοι τομείς. Από τη μια πλευρά,  η EOF και η Engie είναι αντίστοιχα στη 4η και την 8η θέση στην κατάταξη και κορυφαίοι στον κλάδο τους, ενώ από την άλλη πλευρά, η Total Energies βρίσκεται στην 21η θέση συνολικά, παρά τις μεγάλες επικοινωνιακές προσπάθειές της.

Τον περασμένο Μάρτιο, για παράδειγμα, η Greenpeace οδήγησε την πολυεθνική στα δικαστήρια, κατηγορώντας την  για greenwashing και παραπλανητική διαφήμιση. Αυτό αμαύρωσε την πράσινη εικόνα που ήθελε να κατασκευάσει ο πετρελαϊκός γίγαντας. Ακόμα και αν η Total Energies είναι σήμερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο όμιλος εξακολουθεί να συμβολίζει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Επειδή στον κλάδο αυτό οι βιομηχανικές επιλογές έχουν δεκαετή και εικοσαετή ορίζοντα, είναι δύσκολο οι επιχειρήσεις του κλάδου αυτού να επηρεάσουν τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα.

Υπάρχει, ωστόσο, μια επιχείρηση που κατάφερε έξοχα να εισέλθει στο μαγεμένο κόσμο της κοινωνικά υπεύθυνης επένδυσης: η Tesla. Τα αποτελέσματά της μιλούν από μόνα τους: το 2021, τα ηλεκτρικά της οχήματα απέφυγαν  την εκπομπή περισσότερων από 8 εκατομμύρια τόνους CO2. Οι γαλλικές επιχειρήσεις Peugeot και Renault συμπληρώνουν το βάθρο των νικητών του κλάδου. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει άλλη επιλογή, πρέπει να αλλάξει τα πάντα πολύ γρήγορα διότι οι καταναλωτές το αντιλαμβάνονται.

Οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες ακολουθούν με την ακόλουθη σειρά:

4η Toyota

5η Citroen

6η Mercedes-Benz

7η Audi

8η ΒΜW

9η Hyundai

10η Nissan

11η Ford

12η Kia

13η Volvo

14η Volkswagen

15η Suzuki

16η Seat

Συμπερασματικά, εδώ και μερικά χρόνια τα θέματα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας έχουν γίνει πολύ σημαντικοί παράγοντες στην εικόνα μιας επιχείρησης. Το ESG δεν είναι πλέον πρόβλημα του αύριο, αλλά του σήμερα (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Μ. Εσκαντάρ, κοινωνικά υπεύθυνη επένδυση: μέθοδοι και κριτήρια ESG, εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2022). Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ αυτού που υπόσχεται κάποιος και αυτού που υλοποιεί. Και οι επιχειρήσεις είναι όμηροι αυτού, γιατί  βρίσκονται στην υποχρέωση να εκφραστούν για το θέμα.

Εάν μια πολυεθνική επικοινωνεί για μια από τις χειρονομίες της υπέρ του περιβάλλοντος, θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα επισημαίνει τις λιγότερο ενάρετες πτυχές της δράσης της. Υπάρχει μια μάλλον ριζοσπαστική πλευρά του ευρύτερου κοινού που θεωρεί ότι οι εταιρείες μπορούν να εκφράζονται μόνο εάν είναι 100% ενάρετες. Επομένως, πρέπει να θεσπιστούν νόρμες ώστε να μπορεί το ευρύ κοινό να τοποθετηθεί.

Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός

Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών

Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων

Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ

Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France

CIHEAM – International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies, France, Greece

Υποψήφια Δρ. Μαριάννα Εσκαντάρ

Μέλος του Εργαστηρίου Financial Engineering

Πολυτεχνείο Κρήτης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts