
Την πεποίθησή του ότι ο συνεργατισμός και η ενίσχυση της εκπαίδευσης είναι οι παράγοντες που μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, η οποία εκτός από πυλώνα ανάπτυξης αποτελεί κα σημαντικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στη διάρκεια του χαιρετισμού του σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, στο πλαίσιο της 29ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε επίσης: Συνδεδεμένες ενισχύσεις: Η λίστα με τα ποσά και τα προϊόντα
Ο ΥΠΑΑΤ υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί η διακίνηση προϊόντων μέσω των συνεργατικών σχημάτων και να ενισχυθεί το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, και σημείωσε ότι ενώ στην Ευρώπη μέσω συνεργατικών σχημάτων διακινείται το 65% των παραγομένων προϊόντων, στην Ελλάδα το ανάλογο ποσοστό δεν ξεπερνά το 20%».
Διαβάστε επίσης – Γιώργος Γεωργαντάς: Μέσω του συνεργατισμού η μείωση του κόστους παραγωγής
H εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα
Για το θέμα της εκπαίδευσης στον πρωτογενή τομέα, ο υπουργός τόνισε ότι αυτή διαμορφώνεται στο 6,8% στη χώρα μας όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 25% και σε ορισμένες χώρες φτάνει και στο 55%.
«Μόνο εάν υπάρξει ενίσχυση του συνεργατισμού, ώστε μέσω αυτού να διακινούνται περισσότερα προϊόντα και αν παράλληλα ενισχυθεί η εκπαίδευση και κατάρτιση ώστε μπορεί να γίνει εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών που μειώνουν το κόστος παραγωγής και αυξάνουν την ποσότητα των παραγομένων προϊόντων, τότε θα απαλλαγούν από το άγχος και την αβεβαιότητα οι Έλληνες αγρότες», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, κάλεσε τα κόμματα που φραστικά τάσσονται υπέρ των συνεργατικών σχημάτων, να το κάνουν και στην πράξη και αναφέρθηκε στην απουσία συναίνεσης όπως και στην άρνηση ορισμένων να στηρίξουν στη Βουλή τη ρύθμιση για μείωση της φορολογίας κατά 50% των κερδών στα συνεργατικά σχήματα.
Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ
Απευθυνόμενος στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Γεωργαντάς τους κάλεσε να ξεπεράσουν την «κακή αντίληψη» του παρελθόντος για τα αγροτικά συλλογικά σχήματα και να αξιοποιήσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνει τόσο η ΕΕ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθεί ο συνεργατισμός.
Μάλιστα, λέγοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας είναι ο κατακερματισμένος κλήρος, ο ίδιος είπε ότι αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με τα συνεργατικά σχήματα, τους αναδασμούς και τα κίνητρα που θα παράσχει το ΥΠΑΑΤ μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης για αγορά όμορων αγροτεμαχίων.
Επιπλέον, ο ΥΠΑΑΤ κάλεσε σε συζήτηση τους επικεφαλής των συνεργατικών σχημάτων για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, να γίνει συζήτηση για την υιοθέτηση ανθεκτικότερων καλλιεργειών και να επεκταθούν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες.


Latest News

H συμβολή του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής
«Το κέντρο αναμφισβήτητα ενεργοποιεί μια σειρά από ευκαιρίες για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις»

Αυτά είναι τα 4 χρυσοφόρα προϊόντα της ελληνικής γης
Ποιοτικά προϊόντα με μοναδικά χαρακτηριστικά και εξαγωγικό προσανατολισμό

Τα 4+1 τρόφιμα που «αγαπούν» το κλίμα -Αρνητική έκπληξη τα βιολογικά
Το περιβαλλοντικό και κλιματικό ισοζύγιο των τροφίμων εξαρτάται λιγότερο από το ίδιο το προϊόν και περισσότερο από την καλλιέργεια, τη μεταφορά και τη συσκευασία

Σε ποιες καλλιέργειες θα δοθούν ενισχύσεις de minimis
Συνεχίζεται η αξιολόγηση και άλλων καλλιεργειών για τις οποίες τεκμηριώνεται ζημία για τους παραγωγούς

Δυναμική η πορεία της φράουλας – Ρεκόρ για αγγούρι
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως τις 27.1.2023

Πληρωμές 24,89 εκατ. ευρώ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Από τις 09/01/2023 έως τις 25/01/2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε τις πληρωμές ύψους 24.893.754,87 ευρώ

«Χτύπησε» το γλοιοσπόριο ελαιώνες σε Μεσσηνία και Λακωνία - Στο 30% οι απώλειες
Οι ελιές που προσβάλλονται από γλοιοσπόριο πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής

Στον «αέρα» το αγροτικό παρατηρητήριο - Πώς λειτουργεί
Το νέο αγροτικό παρατηρητήριο παρέχει στους χρήστες πληθώρα πληροφοριών με ένα μόνο κλικ

Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα
Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτηθούν περισσότερα από 520 έργα

Καμπανάκι για τη βιοποικιλότητα - Παραπομπή της Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο
Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη αποτελούν σημαντική απειλή για τα αυτόχθονα φυτά και ζώα στην Ευρώπη, προκαλώντας εκτιμώμενη ζημία ύψους 12 δισ. ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία