Το οικονομικό πακέτο για την τόνωση της ιαπωνικής οικονομίας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να υπερβεί το παραγωγικό κενό της οικονομίας που ανέρχεται σε περίπου 15 τρισ. γεν (100 δισ. δολάρια), δήλωσε ο Γιοσιτάκα Σίντο, εκτελεστικός  πρόεδρος του συμβουλίου πολιτικής έρευνας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που κυβερνά την Ιαπωνία.

«Τόσο η ποιότητα όσο και το μέγεθος είναι σημαντικά», εξήγησε  για το πακέτο, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να αμβλύνει το πλήγμα από την άνοδο των τιμών των καυσίμων και των πρώτων υλών. Υπάρχουν πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που ζητούν αύξηση δαπανών για να μειωθεί η πίεση που ασκείται στα νοικοκυριά από την αύξηση του πληθωρισμού.

Η νομισματική πολιτική

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, ο Σίντο σημείωσε ότι ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρέπει να εγκαταλείψει την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική,θα ήταν πρόωρο να συμβεί τώρα, καθώς η οικονομία και η αύξηση των μισθών της Ιαπωνίας παραμένουν αδύναμες.

«Καμία χώρα δεν χρησιμοποιεί τη νομισματική πολιτική για να χειραγωγήσει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες»,τονίζει, απαντώντας στην άποψη ότι η BOJ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να μετριάσει την απότομη πτώση του γιεν σε χαμηλά επίπεδα 32 ετών.

Διαβάστε επίσης: ΣΕΒ: Συναντήσεις με την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία Keidanren

Η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος την Παρασκευή για να αγοράσει γιεν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα μετά την αποδυνάμωση του νομίσματός της κοντά στα 152 ανά δολάριο, εν μέρει λόγω της διεύρυνσης της διαφοράς μεταξύ των αμερικανικών και των ιαπωνικών επιτοκίων.

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι ανακοινώσεις

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς το αδύναμο γεν αυξάνει το κόστος των ήδη ακριβών τροφίμων και καυσίμων.

Η κυβέρνηση και ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του LDP εξετάζουν κρατικές δαπάνες που θα ξεπερνούν 20 τρισ. γεν (140 δισ. δολαρίων) για τη χρηματοδότηση του πακέτου, μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Το πακέτο θα μπορούσε να αυξηθεί πέραν αυτού, δεδομένων των δαπανών των δημοτικών κυβερνήσεων, με ένα σημαντικό μέρος να χρηματοδοτείται από την έκδοση χρέους, ανέφερε το Kyodo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή