Οι τιμές των futures του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατρακύλησαν κοντά στα 100 ευρώ στις αρχές της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα, μετά τις προβλέψεις για θερμότερο από το συνηθισμένο καιρό την επόμενη εβδομάδα για το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF στην Ολλανδία, που χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς, υποχώρησαν πάνω από 10% στα 101,39 ευρώ την μεγαβατώρα, καταγράφοντας νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις μετεωρολογικές προβλέψεις που δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ευρώπη θα είναι μεταξύ 4 και 8 βαθμών Κελσίου υψηλότερες από τον εποχιακό μέσο όρο αυτή την εβδομάδα, υποδηλώνοντας χαμηλότερη ζήτηση και επιτρέποντας στους εισαγωγείς να συνεχίσουν να διοχετεύουν το πλεονάζον αέριο στις αποθήκες.

Διαβάστε επίσης – Κομισιόν: Διακοπή αερίου και στα νοικοκυριά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ήπιο ξεκίνημα του χειμώνα

Ένα ήπιο ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, σε συνδυασμό με την επιθετική αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις αγορές spot, επέτρεψε στην Ευρώπη να γεμίσει τις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, μειώνοντας την πίεση που δημιουργείται από την πραγματική διακοπή αποστολής της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Άλλη μια… τρύπα στο νερό για την ενέργεια

Από την Κυριακή, οι αποθηκευτικοί χώροι της ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 93,4%, με τις δύο μεγαλύτερες αγορές της ηπείρου, τη Γερμανία και την Ιταλία, να καταγράφουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Η έλλειψη διαθεσιμότητας αποθηκευτικού χώρου αναγκάζει τις τιμές spot να πέσουν απότομα για να εκκαθαριστεί η αγορά, δήλωσε ο αναλυτής της Saxo Bank Ole Hansen, προειδοποιώντας για κίνδυνο «βραχυπρόθεσμης κατάρρευσης των τιμών».

Ωστόσο, τα μακροχρόνια συμβόλαια δείχνουν ότι οι αγορές αναμένουν ότι η τρέχουσα αδυναμία θα είναι βραχύβια. Οι τιμές TTF για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στα 144,64 EUR/MWh, ενώ οι τιμές για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος 2023 διαπραγματεύονται στα 142,43 EUR/MWh. Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί, η Ευρώπη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς ρωσικό αέριο το επόμενο έτος, αναγκάζοντάς την να πραγματοποιεί μεγαλύτερες και πιο τακτικές αγορές στην άμεση αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια