Σε τροχιά αποκλιμάκωσης κινούνται οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη με τον δείκτη του φυσικού αερίου TTF να σημειώνει βουτιά πάνω από 70% σε σχέση με τα υψηλότερα επίπεδα του Αυγούστου και να κατρακυλά πριν λίγες ώρες στα 100 ευρώ/MWh.

Η πτωτική τροχιά των τιμών του αερίου αποδίδεται στην καθυστέρηση της έλευσης του χειμώνα… Οι ήπιες καιρικές συνθήκες στις χώρες της Ευρώπης με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, όπως οι 24 βαθμοί Κελσίου στο Παρίσι, οι 19 βαθμοί στη Φρανκφούρτη, στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα οι προβλέψεις δείχνουν 19 και 20 βαθμούς, φρενάρουν τη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση.

Διαβάστε επίσης: Το πολιτικό ρίσκο στον ενεργειακό κλάδο

Επιπλέον οι αποθηκευτικοί χώροι των κρατών μελών κυμαίνονται σε ποσοστά πληρότητας της τάξης του 90% και σε συνδυασμό με το ήπιο Φθινόπωρο τα αποθέματα δεν εξαντλούνται. Η προσφορά δε, σε LNG διατηρείται σε υψηλά επίπεδα συμπληρώνοντας τους λόγους για τους οποίους οι τιμές ενέργειας υποχωρούν.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Διακοπή αερίου και στα νοικοκυριά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι εκτιμήσεις αναλυτών δείχνουν τις τιμές του TTF να διατηρούνται τουλάχιστον στα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh μέχρι το τέλος του χρόνου, αν δεν συμβεί κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, κάποια ανατρεπτική εξέλιξη.

Οι τιμές στην Ελλάδα

Η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου, του καυσίμου που κυριαρχεί στο ενεργειακό μίγμα για την ηλεκτροπαραγωγή έχει σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση και των τιμών ενέργειας στην ελληνική αγορά.

Με αργούς ρυθμούς…, βέβαια, καθώς το ελληνικό μοντέλο λειτουργεί με βάση την τιμολόγηση του αερίου του προηγούμενου μήνα. Δεν υφίσταται spot αγορά, ενώ και η χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρισμού είναι ρηχή… Σε συνδυασμό με τον τρόπο υπολογισμού της μέσης χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας (Οριακή Τιμή Συστήματος) οι μειώσεις της Ευρώπης καθυστερούν να περάσουν τα εγχώρια σύνορα…

Η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου ήταν περίπου στα 259 ευρώ/MWh, ενώ για όλο τον Σεπτέμβριο είχε κλείσει στα 416,87 ευρώ/MWh. Ήδη καταγράφεται μείωση της τάξης του 38%. Βέβαια στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες τιμές είναι εικονικές. Λόγω του πλαφόν στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής οι τιμές λιανικής ρεύματος δεν καθορίζονται από τις προαναφερόμενες τιμές. Ωστόσο δείχνουν σαφέστατα την τάση στο κόστος ενέργειας.

Οι πάροχοι την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσαν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος για τον Νοέμβριο. Κινούνται χαμηλότερα κατά 39% σε σχέση με τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα ανάμεσα στα 0,35 ευρώ/kWh με 0,46 ευρώ/kWh.

Οι επιδοτήσεις

Το τελικό ύψος της κιλοβατώρας που θα πληρώσουν οι καταναλωτές για τον μήνα Νοέμβριο θα καθοριστεί από τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές αναμένεται να ανακοινωθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεθαύριο Τετάρτη 26 ή την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

Το κλειδί… των τελικών τιμών λιανικής ρεύματος βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη. Τους προηγούμενους μήνες στα ποσά των επιδοτήσεων του ΤΕΜ προστέθηκαν κι εκείνα του κρατικού προϋπολογισμού. Με αποτέλεσμα οι κρατικοί πόροι να κινούνται οριακά προς εξάντληση πριν φύγει η χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικά διαθέσιμο ποσό είναι στα 3 δις. ευρώ.  Αν οι τιμές δηλαδή κινηθούν υψηλότερα και η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει την τιμή της κιλοβατώρας ανάμεσα στα 0,15 με 0,20 ευρώ τότε θα χρειαστούν περισσότεροι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν αποκλείεται λοιπόν για το Νοέμβριο να διατεθούν πόροι μόνο από το ΤΕΜ, ώστε να διαφυλαχτούν τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Οι χαμηλές τιμές ρεύματος των παρόχων βοηθούν ως προς αυτό. Το ερώτημα, όμως, είναι πόσα χρήματα θα διατεθούν προς επιχορήγηση των λογαριασμών για να διατηρηθούν οι τελικές τιμές στα 0,15 με 0,20 ευρώ ή αν τελικά δοθούν περισσότερα για να αποκλιμακωθούν και αυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια