Με μικτά πρόσημα κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να παραμένει επιφυλακτικός στις πολιτικές εξελίξεις με τον νέο πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, την ώρα που στην Ευρώπη τα εταιρικά αποτελέσματα δίνουν τον τόνο.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,45%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,20% στις 6.999 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,34% στις 12.972 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,36% στις 6.152 μονάδες.

Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Τα αποτελέσματα των τραπεζών βρίσκονται στο επίκεντρο, με την UBS να κερδίζει σχεδόν 4%, καθώς μπορεί να ανακοίνωσε πτώση 24% στα κέρδη τρίτου τριμήνου, αλλά ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η UBS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,7 δισ., το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από 2,3 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Στον αντίποδα, η HSBC, αν και επίσης ξεπέρασε με τα κέρδη της τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σημειώνει απώλειες άνω του 5%. Τα αποτελέσματα της δέχτηκαν πλήγμα 2,4 δισ. δολαρίων από την πώληση των δραστηριοτήτων της τράπεζας στη Γαλλία, ενώ επηρεάστηκαν επίσης από προβλέψεις ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

Σε αναμονή της ΕΚΤ

Στο μεταξύ η αγορά αναμένει τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, κατά την οποίαν αναμένεται να αποφασιστεί νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων λόγω του υψηλού πληθωρισμού, παρά την επιδείνωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει ήδη σε δύο αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο, συνολικού ύψους 125 μονάδων βάσης (1,25 ποσοστιαίων μονάδων), με τις αγορές να αναζητούν ενδείξεις για το πότε μπορεί να ολοκληρωθεί ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea, Jan von Gerich,  «η κεντρική τράπεζα δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε μία ακόμη πολύ μεγάλη αύξηση επιτοκίων και να δώσει στίγμα ότι η πολιτική της θα είναι αυστηρή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές