Θετική υποδοχή επιφύλαξαν οι αγορές στο πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Ρίσι Σουνάκ, που έγινε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις του δίνουν ελάχιστα περιθώρια να παρεκκλίνει από μια δημοσιονομική πολιτική που θα προβλέπει μείωση δαπανών και αύξηση των φόρων.

Υποχώρησαν οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων

Η αγορά βρετανικών ομολόγων τον «καλωσόρισε», με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κατά 30 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 3,75%.

Διαβάστε επίσης: Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο ενάμισης μήνας της απερχόμενης πρωθυπουργού Λιζ Τρας στην εξουσία προκάλεσε χάος στις βρετανικές χρηματαγορές. Τα σχέδια του τότε υπουργού Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτεγκ, για τεράστιες μη χρηματοδοτούμενες περικοπές φόρων προκάλεσαν άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων που κλόνισαν το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει.

Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε η απομακλιμάκωση των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων, η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της UBS Wealth Management, Πολ Ντόνοβαν που μίλησε στο Reuters,  δείχνει ότι οι αγορές δεν χρεώνουν πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο  «ασφάλιστρο κινδύνου αξιοπιστίας». Ωστόσο, προσθέτει, το χάος του τελευταίου μήνα σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός  δεν θα έχει σχεδόν κανένα περιθώριο να κάνει τολμηρές επιλογές, για να μην διακινδυνεύσει την οργή των αγορών.

Η στερλίνα

Ανοδικά κινήθηκε και η στερλίνα και διαπραγματεύεται στα 1,127 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση του μίνι προϋπολογισμού του πρώην υπουργού Οικονομικών «άγγιξε» το χαμηλό ρεκόρ των 1,0327 δολαρίων. Το βρετανικό νόμισμα έχει χάσει 17% σε αξία από την αρχή του έτους έναντι του δολαρίου και 4% έναντι του ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Der Spiegel: Ακόμη δεν έχει πληρωθεί ο λογαριασμός του Brexit

Αναλυτές εκτιμούν ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει προτού οι επενδυτές αισθανθούν σίγουροι να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιέσεις από τις παγκόσμιες αγορές

Όσον αφορά τους διεθνείς επενδυτές αισθάνονται μάλλον ανακούφιση γιατί δεν θα χρειαστεί να ανησυχούν για την βρετανική πολιτική σκηνή και θα μπορούν να μείνουν μακριά από την Βρετανία. Εντελώς αντίθετο συναίσθημα από το χάος που προκάλεσε η Λιζ Τρας στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

«Η διευθέτηση της κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνει πως ό,τι συμβαίνει στην πολιτική είναι πλέον περισσότερο ένα ιδιόμορφο ζήτημα που επηρεάζει μόνο τις βρετανικές αγορές, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται όλο και πιο σημαντικό το τι κάνουν οι παγκόσμιες αγορές», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας για την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων στην Invesco, Πωλ Τζάκσον

Ωστόσο, ο Σουνάκ δεν θα παρηγορηθεί ιδιαίτερα από αυτή την ιδέα. Η επιθετική νομισματική πολιτική της Federal Reserve ισχυροποιεί το δολάριο επιβαρύνοντας νομίσματα, όπως η στερλίνα.

Ο Ρίσι Σουνάκ αναλαμβάνει να διοικήσει μια χώρα που πλήττεται από την ενεργειακή κρίση, η οικονομία της «φλερτάρει» με την ύφεση και ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα σε διψήφια ποσοστά. Ένα δύσκολο παζλ από μόνο του, που ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει με τη βαριά σκιά των αγορών πάνω του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή