To σχέδιό της για την ανάπτυξη ενός ορυχείου λιθίου στην κεντρική Γαλλία, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία Imerys που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στα εξειδικευμένα ορυκτά προϊόντα, με παρουσία και στον ελλαδικό χώρο. Απώτερος στόχος του πολυεθνικού κολοσσού είναι με το ορυχείο αυτό να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση της Ευρώπης για πρώτες ύλες πολύ βασικές για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Διαβάστε επίσης – Τι φέρνει η επένδυση της Sunlight στην Ξάνθη

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Zoe της Renault είναι το κλειδί για τον στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών αερίων του άνθρακα και το μπλοκ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση από τις προμήθειες μπαταριών που προέρχονται από την Ασία.

Διαβάστε επίσης – Στα ύψη η τιμή του λιθίου – Γιατί μας αφορά όλους

Η Imerys θέλει να αναπτύξει την παραγωγή λιθίου στο υπάρχον ορυχείο της στο Beauvoir, βόρεια του Clermont-Ferrand, αφού έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει δυνατότητα παραγωγής 34.000 τόνων υδροξειδίου του λιθίου ετησίως για τουλάχιστον 25 χρόνια, αρχής γενομένης το έτος 2028.

Το μεγαλύτερο έργο εξόρυξης λιθίου στην Ευρώπη

Αυτό θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ εξόρυξης λιθίου στο ευρωπαϊκό έδαφος, ανέφερε η εταιρεία με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, και θα ήταν αρκετό για την προμήθεια περίπου 700.000 μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων ετησίως – ένα σημαντικό τμήμα του στόχου της γαλλικής κυβέρνησης για παραγωγή 2 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως που θα παράγονται στη χώρα έως το 2030.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την κατασκευή του ορυχείου υπολογίστηκαν σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το κόστος παραγωγής υπολογίζεται σε 7-9 ευρώ ανά κιλό, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «το λίθιο και οι σπάνιες γαίες θα είναι σε λίγο καιρό πιο σημαντικά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν πρώτες ύλες για να καλύψουν τις αναμενόμενες ανάγκες σε μπαταρίε για τα ηλεκτρικά οχήματά τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green