Πατάνε γκάζι παγκοσμίως οι τιμές του λιθίου, ενός από τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν τεράστια ζήτηση για την κατασκευή ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και για smartphones. Οι τιμές για ανθρακικό λίθιο (lithium carbonate) έχουν τετραπλασιαστεί από πέρσι την ίδια περίοδο και πλέον ξεπερνούν ακόμη και τις 71.000 δολάρια το μετρικό τόνο. Επίσης δεν ακολουθούν την υποχώρηση που έχουν ακολουθήσει πρόσφατα άλλες πρώτες ύλες λόγω του υψηλού πληθωρισμού που οδηγεί σε αυξήσεις επιτοκίων και αναταραχές σε αγορές μετοχών, εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Επίσης σημαντική είναι η χρήση του και για σειρά άλλων καταναλωτικών αγαθών πολύ ευρείας κατανάλωσης που χρησιμοποιούν μπαταρίες, όπως είναι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, οι συσκευές Bluetooth και άλλες.

Διαβάστε επίσης – Tesla: Στα σκαριά εργοστάσιο επεξεργασίας λιθίου για μπαταρίες στο Τέξας

Ειδικά πλέον ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, που αγωνίζονται να πιάσουν τους στόχους που έχουν θέσει για ηλεκτροκίνητα μοντέλα, εξελίσσεται κούρσα για να εξασφαλίσουν την πολύτιμη αυτή πρώτη ύλη για την κατασκευή στοιχείων μπαταριών.

Διαβάστε επίσης – Λίθιο: Στο κυνήγι του «πράσινου μετάλλου» ο πλανήτης

Πρόκειται για ένα ακόμη επιπλέον παράγοντα που ανεβάζει τις τιμές για τους καταναλωτές που θέλουν να αποκτήσουν ηλεκτροκίνητο όχημα, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη μέγγενη ανόδου των τιμών σε σειρά άλλων προϊόντων ευρείας και μη κατανάλωσης. Επίσης οι αυξήσεις τις τιμές του λιθίου έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα έλλειψης ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για την παραγωγή οχημάτων και εφοδιαστικής αλυσίδας, που κάνει τις παραδόσεις αυτοκινήτων να καθυστερούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αγοραστές θα πρέπει και να πληρώσουν υψηλότερες τιμές και να περιμένουν.

Διαβάστε επίσης: Mπορεί να ξεμείνει από ενέργεια η μεγάλη ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων πριν καν αυτή ξεκινήσει πραγματικά;

Βασικός παράγοντας για τις αυξήσεις είναι και οι εξελίξεις στην Κίνα. Για παράδειγμα το πετρέλαιο Brent και ο χαλκός – βασικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε όλη τη βιομηχανία και τις μεταφορές – έχουν υποχωρήσει περίπου 15% και 7%, αντίστοιχα, αυτό το τρίμηνο. Οι τιμές στο λίθιο ακολουθούν την ανηφόρα λόγω της αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων ιδίως στην Κίνα που είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Οι αγορές αυτοκινήτων στη χώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία στη Σαγκάη που κράτησε από τον Ιούνιο, αυξάνοντας τη ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου. Όπως προβλέπεται φέτος αναμένεται να πουληθούν στη χώρα περίπου έξι εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά οχήματα, αριθμός διπλάσιος από το επίπεδο του 2021 όπως δείχνουν στοιχεία της Wall Street Journal και του Bloomberg.

Γιατί έχουν σημασία οι ανατιμήσεις στο λίθιο

Η άνοδος τροφοδοτεί συνολικά την άνοδο της τιμής των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς οι μπαταρίες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερο κόστη κατασκευής τους. Αυτό εμποδίζει αυτό το διάστημα την αύξηση της απήχησής τους στους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλες αυξήσεις τιμών παντού.

Πού πήγαν οι τιμές

Η παγκόσμια σταθμισμένη μέση τιμή του ανθρακικού λιθίου ήταν 59.928 δολάρια ανά μετρικό τόνο τον Αύγουστο, από 13.924 δολάρια τον Αύγουστο του 2021 και 6.128 δολάρια τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Benchmark Mineral Intelligence που παρουσίασε ο ιστότοπος Axios. Σήμερα οι τρέχουσες τιμές είναι πάνω από 71.000 δολάρια ή 501.000 κινεζικά γουάν ανά μετρικό τόνο.

Πώς επηρεάζουν οι μεταβολές στις ισοτιμίες

Η τιμή του λιθίου θα ήταν ακόμη υψηλότερη αν το κινεζικό γουάν δεν είχε αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες ανέφεραν στην Axios αναλυτές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

Τι σημαίνουν οι αυξήσεις για τις τιμές ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Οι μέσες τιμές ηλεκτροκίνητων οχημάτων (EV) αυξήθηκαν κατά 15,6% τον Αύγουστο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Πλέον η μέση τιμή φτάνει τις 66.000 δολάρια, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στις μελέτες για την αγορά αυτοκινήτου, την Kelley Blue Book. Η μέση τιμή αυτή είναι κατά 18.000 δολάρια πιο υψηλή από τη μέση τιμή συμβατικών οχημάτων, αναφέρει η αμερικανική εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές