
Οι υπουργοί ενέργειας συνεδρίασαν χθες στο Λουξεμβούργο, όπου και συζήτησαν εκ νέου το πλαφόν στο φυσικό αέριο, και συμφώνησαν σε μια νέα έκτακτη συνεδρίαση στις 24 Νοεμβρίου. Η συνεδρίαση αυτή ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Οκτωβρίου, το οποίο υιοθέτησε μια δέσμη μέτρων για τη μείωση των τιμών ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης υπερκερδών μέχρι το επίπεδο των 180 €/MWh στον κανονισμό 2022/1854), όπου όμως δεν ελήφθη κάποια συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με πλαφόν στο φυσικό αέριο.
O όρος “πλαφόν” έχει αρχίσει πλέον να χρησιμοποιείται ως ασαφής ορολογία-ομπρέλα για πολλές διαφορετικές προτάσεις, με διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και διαφορετικούς υποστηρικτές στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
Διαβάστε επίσης – ΕΕ: Συμφωνία για τους νέους κανόνες στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
Επιδότηση αγορών από φυσικό αέριο
Η επιδότηση των αγοραστών φυσικού αερίου σκοπεύει στην αποζημίωση επιχειρήσεων που αγοράζουν φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή αγορά, προκειμένου αυτές να μειώσουν το κόστος στο οποίο παράγουν τα δικά τους αγαθά.
Παράδειγμα αυτού αποτελεί η επιδότηση ηλεκτροπαραγωγών στην Ιβηρική χερσόνησο, που τους επιτρέπει να παράγουν ηλεκτρισμό σε χαμηλότερο κόστος, το οποίο έχει οδηγήσει στη μείωση των τιμών ρεύματος στην Ιβηρική. Η προσέγγιση αυτή είχε αποκτήσει κάποια υποστήριξη πρόσφατα ανάμεσα σε ορισμένα Κράτη Μέλη. Θεμελιώδες πρόβλημα με την προσέγγιση είναι ότι δεν αντιμετωπίζει το ουσιαστικό πρόβλημα (της σπανιότητας φυσικού αερίου). Κατά συνέπεια, στο βαθμό που το μέτρο χρηματοδοτείται από κρατικούς προϋπολογισμούς, περνάει το κόστος στο γενικό πληθυσμό (μέσω ελλειμάτων στον προϋπολογισμό), αντί ευθέως μέσω των τιμών ενέργειας.
Και κρατά τη ζήτηση σε επίπεδα υψηλότερα του αποδοτικού, σε μια περίοδο που και οι καταναλωτές πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης.
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη σε αυτό το πνεύμα ήταν η προ ημερών απόφαση της Γερμανίας να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της με 200 δισ. ευρώ από τον κρατικό της προϋπολογισμό.
Το ιβηρικό μοντέλο
Της υπουργικής συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο προηγήθηκε ένα non-paper της Κομισιόν που αναλύει το Ιβηρικό μοντέλο. Το non-paper συζητά μια πιθανή εφαρμογή του Ιβηρικού μοντέλου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και συζητά ορισμένα σημεία προσοχής. Αφενός οι επιδοτήσεις είναι σε θέση να αυξήσουν την κατανάλωση σε φυσικό αέριο στην αγορά ηλεκτρισμού, και αν το επίπεδο της επιδότησης είναι αρκετά υψηλό δύνανται να μετακινήσουν τις μονάδες φυσικού αερίου χαμηλότερα στο merit order, το οποίο θα είναι σαφώς ένα σοβαρό σφάλμα. Επιπλέον, υπάρχει μια έμμεση ανακατανομή, με χώρες που χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο να επωφελούνται. Και παρομοίως, υπάρχει ο κίνδυνος διαφυγής του ηλεκτρισμού σε χώρες που δεν είναι Κράτη Μέλη (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία), το οποίο έμμεσα ρίχνει τις τιμές στις γειτονικές αυτές χώρες μέσω των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Πλαφόν στην τιμή προσφοράς
Το πλαφόν στην τιμή προσφοράς επιβάλλει ένα ανώτατο όριο στην τιμή που μπορούν να προσφέρουν φυσικό αέριο οι πωλητές στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως αρνείται να πουλήσει φυσικό αέριο σε αγορές που υλοποιούν πλαφόν τιμής προσφοράς, και άλλοι πωλητές έχουν την επιλογή να αναζητήσουν αγορές πέραν την Ευρωπαϊκής για να διαθέσουν το φυσικό τους αέριο σε καλύτερη τιμή. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν σκιαγραφήσει προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση και έχουν συσπειρώσει άλλα Κράτη Μέλη. Ωστόσο, χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο και των οποίων διακινδυνεύεται η ενεργειακή ασφάλεια λόγω του μέτρου αντιστέκονται.
Αγοραστικό καρτέλ
Μια αποφασιστική λύση στο θεμελιώδες πρόβλημα είναι το καρτέλ αγοραστών. Η Γερμανία έχει λάβει πρόσφατα θέση υπέρ του μέτρου. Πολλές σημαντικές λεπτομέρειες πρέπει να διευθετηθούν, όπως ο συντονισμός του καρτέλ στην κατανομή του φυσικού αερίου αν αυτό δεν υπερκαλύπτει τη ζήτηση.


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο