Γραφεία που λειτουργούσαν παράνομα στη χώρα για λογαριασμό της κυβέρνησης της Κίνας ερευνούν οι αρχές της Ολλανδίας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η έρευνα πραγματοποιείται μετά από αναφορές του RTL Nieuws και της ιστοσελίδας «Follow The Money», ότι δύο τέτοια γραφεία έχουν εκτελέσει διάφορες διεργασίες όπως εξ αποστάσεως ανανέωση αδειών οδήγησης Κινέζων πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Ολλανδία: Κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η απάντηση της πρεσβείας

Η κινεζική πρεσβεία ανέφερε σε ηλεκτρονική απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters ότι «δεν ήταν ενήμερη για το θέμα και δεν εμπλέκεται σε αυτό».

«Οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Κίνας τηρούν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες και σέβονται πλήρως τη δικαστική κυριαρχία άλλων χωρών», ανέφερε.

«Ερευνούμε τώρα ως υπουργείο τι συμβαίνει με τα κέντρα και όταν έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό θα μπορέσουμε να καθορίσουμε την κατάλληλη δράση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών Μαξίμ Χόβενκαμπ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η κινεζική κυβέρνηση δεν μας ενημέρωσε ποτέ για τα κέντρα αυτά μέσω της διπλωματικής οδού, οπότε αυτό τα καθιστά εξ αρχής παράνομα», δήλωσε ο Χόβενκαμπ.

Τι δηλώνει Κινέζος αντιφρονών

Το RTL πήρε συνέντευξη από τον Wang Jingyu, έναν Κινέζο αντιφρονούντα, ο οποίος δήλωσε ότι εκπρόσωποι ενός τέτοιου γραφείου στο Ρότερνταμ προσπάθησαν να τον πιέσουν να επιστρέψει στην Κίνα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας παρενόχλησης.

Μια μελέτη του Σεπτεμβρίου από την ομάδα δικαιωμάτων Safeguard Defenders, με έδρα τη Μαδρίτη, ανέφερε ότι οι κινεζικές αστυνομικές υπηρεσίες είχαν ιδρύσει γραφεία σε 30 χώρες και τα χρησιμοποιούσαν για να προωθήσουν πολιτικούς στόχους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων «μυστικών και παράνομων αστυνομικών επιχειρήσεων στην Ισπανία».

Ο σκοπός αυτών των υπόγειων κέντρων ήταν για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να καταπνίξει την κριτική εντός των κοινοτήτων των ομογενών «όπως έκανε και στην πατρίδα του για τόσο πολύ καιρό», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα