Ο Σι Τζινπίνγκ απέκλεισε βασικούς αντιπάλους του από την ηγεσία της Κίνας και εδραίωσε την εξουσία του στη χώρα κατά την τελευταία ημέρα της συνεδρίασης του Κομμουνιστικού Κόμματος. Στη διάρκειά της ο Σι εξελέγη για μια άνευ προηγουμένου τρίτη συνεχόμενη θητεία στην ηγεσία, αλλά τη σκηνή έκλεψε ο πρώην πρόεδρος Χου Τζιντάο ο οποίος απομακρύνθηκε απροσδόκητα, εντελώς άκομψα μπροστά σε διεθνές κοινό, από την κεντρική σκηνή. Η αποχώρηση του Χου ήταν μια σπάνια στιγμή αναπάντεχου δράματος σε μια συνήθως προσεκτικά χορογραφημένη πολιτική παράσταση.
Η καταληκτική συνεδρίαση του 20ού συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος έκλεισε ένα Σαββατοκύριακο θριάμβου για τον Σι που τον καθιστά πλέον τον ισχυρότερο ηγέτη της Κίνας μετά τον Μάο Τσετούνγκ. Εχει σαρώσει τις τελευταίες νόρμες μιας πολιτικής τάξης που οικοδομήθηκε μετά τον θάνατο του Μάο και είχε στόχο αποτρέψει την επιστροφή στις χειρότερες υπερβολές της διακυβέρνησης από έναν μόνο ηγέτη. Τώρα, οι Κινέζοι αποκαλούν πλέον τον Σι Τζινπίνγκ «ηγέτη» καθώς η εξουσία του φαίνεται να είναι απόλυτη, ανατρέποντας πολλά από όσα ίσχυαν μέχρι τώρα.
Διαβάστε επίσης: Κίνα: Ο «αυτοκράτορας» Σι σε έναν κόσμο που αλλάζει βίαια
Το Σάββατο έγινε σαφές ότι ο Σι είχε μετακινήσει τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον μεταρρυθμιστή Γουάνγκ Γιανγκ στη σύνταξη, ώστε να μπορέσει να γεμίσει τη μόνιμη επιτροπή του πολιτικού γραφείου – την καρδιά της κυβέρνησης, η οποία επί δεκαετίες κυβερνούσε συλλογικά – με στελέχη που έχουν αποδείξει την πίστη τους σε εκείνον.
Ανάγκη «ενότητας»
Στη διάρκεια των επταήμερων εργασιών του 20ού συνεδρίου του ΚΚΚ ο Σι τόνισε πολλές φορές την ανάγκη ενότητας του κόμματος. Αλλά η επιθυμία να ελέγξει απόλυτα τη δημόσια εικόνα του κόμματος έκανε την ξαφνική και προφανώς απρόθυμη αποχώρηση του Χου, μπροστά στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, ακόμα πιο σημαντική. Ο 79χρονος πρώην πρόεδρος της χώρας φάνηκε μπερδεμένος και απρόθυμος να εγκαταλείψει τη θέση του στη σκηνή της Μεγάλης Αίθουσας του Λαού, όταν τον πλησίασε ένας βοηθός, ο οποίος του ψιθύρισε στο αφτί και προσπάθησε να τον σηκώσει από τη θέση του. Επειτα από κάποιες αμήχανες στιγμές, ο Χου έφυγε από τη σκηνή συνοδευόμενος, προκαλώντας εικασίες σχετικά με το αν η αποχώρηση προέκυψε από προβλήματα υγείας, όπως ανακοινώθηκε, ή εάν επρόκειτο για κάποιο παιχνίδι εξουσίας.
Ο Σι χρησιμοποίησε το συνέδριο, που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, για να εδραιώσει τη θέση του στο ΚΚΚ και να ενισχύσει την προσωπολατρία, καθιστώντας την ιδεολογική του πλατφόρμα ως πυρήνα της σύγχρονης κομματικής ιδεολογίας. Μόλις ο Χου αποχώρησε συνοδευόμενος, ο Σι ήταν κυρίαρχος στη σκηνή, όπως είναι τώρα στην κινεζική πολιτική. Εάν ίσχυαν οι παλιοί κανόνες, ο Σι θα αποχωρούσε από την ηγεσία αυτή την εβδομάδα έπειτα από 10 χρόνια στο τιμόνι. Αντ’ αυτού, κατήργησε τα όρια θητείας στην προεδρία, γέμισε την κυβέρνηση με συμμάχους του και θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ηγέτης εφ’ όρου ζωής.
Διαψεύστηκαν οι ελπίδες
Η νέα επταμελής μόνιμη επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου αποτελείται εξ ολοκλήρου από πιστούς του Σι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του κόμματος της Σαγκάης Λι Τσιάνγκ, ο οποίος είναι σε καλό δρόμο για να αντικαταστήσει τον Λι Κετσιάνγκ ως πρωθυπουργός τον Μάρτιο. Ορισμένοι αναλυτές ανέμεναν – ή ήλπιζαν – τη συμπερίληψη συμβολικά ενός μέλους που δεν είχε συμμαχήσει με τον Σι, αλλά διαψεύστηκαν. Ολα αυτά, βέβαια, σημαίνουν ότι εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα είναι πολύ δύσκολο να μετατοπίσει τις ευθύνες. Επίσης, χωρίς εξηγήσεις, συρρίκνωσε το Πολιτικό Γραφείο σε 24 από 25 άτομα – ο μονός αριθμός σήμαινε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ισοψηφία σε ψηφοφορίες, τις οποίες θα λύνει, όπως είναι φυσικό, ο ίδιος ο Σι. Ετσι αποκλείει και οποιαδήποτε περίπτωση να ληφθούν αποφάσεις κόντρα στη θέλησή του.
Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016
Κώστας Μπαντουβάς: Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Η κηδεία του Κώστα Μπαντουβά θα τελεστεί το Σάββατο στο Ηράκλειο
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»,
Ανοίγει ξανά το κλαμπ που έδινε αλκοόλ σε ανήλικους- Έντονη αντίδραση Δούκα
Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την «έντονη ανησυχία» για την εξέλιξη αυτή
Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία
Το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Συρίας και σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει λόγος
Οι εξελίξεις στη νομοθετική διαδικασία το 2023 - Θετικά και αρνητικά
Η σημαντικότερη βελτίωση το 2023 καταγράφεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά