Με απώλειες έκλεισαν S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street, καθώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, εξαιτίας των αποτελεσμάτων γ΄3μηνου, δεν ήταν εφικτό να απορροφηθούν, όπως κατάφερε να κάνει ο Dow Jones.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,61% στις 32.033 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,61% στις 3.807 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,63% στις 10.792 μονάδες.

Αν και η ανακοίνωση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ προσέφερε κάποιες στηρίξεις, ο τεχνολογικός κλάδος συνέχισε να δέχεται τις αναταράξεις των άσχημων αποτελεσμάτων. “Οι επενδυτές εξακολουθούν να αναζητούν σαφήνεια σε σχέση με τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών και με το τι θα κάνει η Fed στο μέλλον”, σχολίασε ο Adam Sarhan, διευθύνων σύμβουλος της 50 Park Investments. “Μην ξεχνάτε, η αγορά είναι ένας μηχανισμός που βλέπει στο μέλλον και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων μας λένε τι συνέβη στο παρελθόν. Οι επενδυτές θέλουν σαφήνεια και βεβαιότητα. Αυτή τη στιγμή, εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλη αβεβαιότητα σε πολλαπλά επίπεδα”, πρόσθεσε.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Meta σημείωσαν βουτιά 29,7%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016, μετά την κατακόρυφη μείωση των κερδών του τρίτου τριμήνου και τις αδύναμες προοπτικές για το τέταρτο τρίμηνο. Η μητρική εταιρεία του Facebook ανακοίνωσε τριμηνιαία έσοδα ύψους 27,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τετάρτη, μειωμένα άνω του 4% σε ετήσια βάση και δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση. Τα κέρδη της μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 52% στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη, η Caterpillar σημείωσε άνοδο 9,2%, αφού ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα του αναμενομένου για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η Caterpillar ανακοίνωσε κέρδη 3,95 δολαρίων ανά μετοχή έναντι 3,16 δολαρίων που αναμενόταν. Ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες για τα έσοδα, τα οποία ανήλθαν σε 14,99 δισ. δολάρια έναντι αναμενόμενων 14,33 δισ. δολαρίων.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, άνω των εκτιμήσεων κινήθηκε η ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, καθώς αναπτύχθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση. Η άνοδος ήρθε μετά από δύο διαδοχικές μειώσεις κατά το α’ εξάμηνο του έτους, που αναζωπύρωσαν τις εκτιμήσεις για το εάν οι ΗΠΑ βρίσκονται τεχνικά σε ύφεση. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί με ρυθμό 0,6% το β’ τρίμηνο και 1,6% το α’ τρίμηνο του 2022.

Τα στοιχεία του ΑΕΠ ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, δείχνοντας σημάδια επιτάχυνσης της ανάπτυξης σε μια οικονομία που εξακολουθεί να μαστίζεται από υψηλό πληθωρισμό. Εξετάζοντας το σύνολο του έτους, ωστόσο, το μέγεθος αυτό αντισταθμίζει μόνο την υποτονικότητα των προηγούμενων τριμήνων, σύμφωνα με τον Peter Boockvar της Bleakley Financial Group.

“Στην ουσία, σε πραγματική βάση, η αμερικανική οικονομία έχει μείνει στάσιμη φέτος”, ανέφερε ο Boockvar, καθώς ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβαρύνει την ανάπτυξη. Μάλιστα, εκτίμησε ότι τα στοιχεία του δ’ 3μηνου θα είναι χειρότερα του αναμενομένου.

Την ίδια ώρα, οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου ανήλθαν σε 217.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 3.000 από το μη αναθεωρημένο επίπεδο των 214.000 της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο, ο αριθμός ήταν χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις για 223.000. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ξεπέρασαν το 1,4 εκατομμύριο.

Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ ήταν επίσης χαμηλότερες του αναμενόμενου. Αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 274,7 δισ. δολάρια, έναντι των προσδοκιών για αύξηση 0,6%. Εξαιρουμένων των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street