Αυξημένος αριθμός δακοπροσβολών εντοπίζονται στις ελιές της Βόρειας Κυνουρίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να ζητά από την Κρήτη να της προμηθεύσει ειδικό φάρμακο για έκτακτους ψεκασμούς, ενώ στην Κέρκυρα παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για το δάκο, οι δολωματικοί ψεκασμοί σταμάτησαν λόγω έλλειψης εντομοκτόνων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Κυνουρία εντοπίστηκε αύξηση του δάκου, λόγω των καιρικών συνθηκών των τελευταίων ημερών. Το νέο φάρμακο το οποίο θα το προμηθευτούν από την Κρήτη, διαθέτει ένα νέο τρόπο δράσης για τον έλεγχο του δάκου της ελιάς για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της παραγωγής.

Διαβάστε επίσης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την παρακολούθηση του δάκου

Σε σύσκεψη, αποφασίστηκε να δοθούν αυστηρές οδηγίες στους τομεάρχες για ψεκασμούς στις περιοχές που υπάρχουν αποκλειστικά λαδολιές -όχι μαζί με βρώσιμες-, ώστε να προστατευτεί η παραγωγή, αφού οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν το περιθώριο να αντιμετωπίσουν και αυτό το πρόβλημα, όταν ήδη η τιμή πώλησης του ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Ξέμειναν από εντομοκτόνα στην Κέρκυρα

Στο μεταξύ, δεν θα πραγματοποιηθεί άλλος δολωματικός ψεκασμός στην Κέρκυρα λόγω έλλειψης εντομοκτόνων σκευασμάτων, σύμφωνα με έγγραφο του τμήματος προστασίας φυτών του ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Κέρκυρας, οι ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στο νησί για την ανάπτυξη του δάκου (πολύ υψηλή σχετική υγρασία, πολλές βροχοπτώσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα και υψηλή για την εποχή θερμοκρασία), έχουν ήδη οδηγήσει σε αύξηση του δακοπληθυσμού, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη δακοπροσβολής.

Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουν τον ελαιόκαρπο και αφού διαπιστωθεί η ύπαρξη δακοπληθυσμού, από παγίδες που τυχόν έχουν τοποθετηθεί στο ελαιόκτημά τους ή/και η ύπαρξη γόνιμων νυγμάτων του εντόμου (ζωντανές προνύμφες), σε συνεργασία με τους γεωπόνους, να εξετάζεται το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση ψεκασμού κάλυψης ή δολωματικού.

Εφιστάται η προσοχή των ελαιοπαραγωγών τόσο στο σκεύασμα που θα επιλέξουν και θα χρησιμοποιήσουν στον ψεκασμό, όσο και στην τήρηση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στον χρόνο ψεκασμού και την ελαιοσυλλογή (χρόνος αναμονής). Η χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων στην ελιά και η μη τήρηση του χρόνου αναμονής (PHI) έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένουν στον ελαιόκαρπο και φυσικά στο παραγόμενο ελαιόλαδο υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων-γεωργικών φαρμάκων. Η διαπίστωση υπολειμμάτων ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο συνεπάγεται κυρώσεις για τον παραγωγό.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • για την επιλογή και τελικά την εφαρμογή ενός σκευάσματος θα πρέπει να ακολουθείται πιστά το κείμενο της ετικέτας του και σε καμία περίπτωση δεν νοείται απόκλιση από αυτό
  • τα χαλκούχα σκευάσματα έχουν ευεργετική επίδραση στην ελαιοπαραγωγή (αντιμετώπιση ασθενειών γλοιοσπορίου και κυκλοκονίου, έλεγχος καρκίνωσης της ελιάς, αυγοαπωθητικές ιδιότητες).
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO