Η δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία είναι επωφελής τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ευρώπη, το Αζερμπαϊτζάν και την ίδια την Τουρκία και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, δήλωσε ο πρόεδρος του δ.σ. της Gazprom, Βίκτορ Ζούμπκοφ, στο περιθώριο του 15ου Ευρασιατικού Οικονομικού Φόρουμ της Βερόνας στο Μπακού την Πέμπτη.

«Αυτό είναι ωφέλιμο για όλους: τη Ρωσία, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ευρώπη. Αυτός ο κόμβος είναι επωφελής για όλους και πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό το θέμα. Είναι καλό που η Τουρκία συμφώνησε να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο κόμβο», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης – Πρόταση Πούτιν προς Ευρώπη: Αέριο μέσω Nord Stream 2 και μεγάλος ενεργειακός κόμβος στην Τουρκία

Η πρόταση Πούτιν

Μιλώντας στο φόρουμ Russian Energy Week νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία του μεγαλύτερου κόμβου φυσικού αερίου στην Ευρώπη στην Τουρκία και την ανακατεύθυνση του όγκου του φυσικού αερίου, η διέλευση του οποίου δεν είναι πλέον δυνατή μέσω του Nord Stream.

Διαβάστε επίσης – Στέιτ Ντιπάρτιμεντ: Αντίθετες οι ΗΠΑ στη συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας για τον κόμβο φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να συνεπάγεται την κατασκευή ενός άλλου συστήματος αγωγών φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενός κόμβου στην Τουρκία, μέσω του οποίου θα παρέχεται φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, εάν ενδιαφέρονται.

Η δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία συζητήθηκε στις 13 Οκτωβρίου σε συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορειο Tass, σύμφωνα με τον Ερντογάν, «ο κόμβος θα πρέπει να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό και το καταλληλότερο μέρος για αυτό είναι η περιοχή της Θράκης στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια