Τις προτάσεις του για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεχιστεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, μετά τις εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς Nord Stream λόγω επιχείρησης δολιοφθοράς, παρουσίασε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας στο συνέδριο Moscow Energy Week, στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις προμήθειες φυσικού αερίου του Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα και να δημιουργήσει ακόμη και έναν σημαντικό κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τις χαμένες ποσότητες από τους αγωγούς Nord Stream στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και έτσι να μετατρέψουμε αυτές σε κύριες διαδρομές του καυσίμου μας – του φυσικού αερίου – προς την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτν.

«Αυτό, φυσικά, εάν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό. Και αν είναι οικονομικά βιώσιμο», πρόσθεσε.

«Η μπάλα στην ΕΕ»

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύεται αέριο μέσω μιας γραμμής του Nord Stream 2 που παρέμεινε άθικτη, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η «μπάλα» βρίσκεται πλέον στο «γήπεδο» της ΕΕ σχετικά με το αν θέλει να συμβεί αυτό.

Η Ρωσία, δήλωσε ο Πούτιν, θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σε αυτή τη γραμμή, αν το θέλει η Ευρώπη, τονίζοντας παράλληλα ότι η επισκευή των αγωγών είναι εφικτή όμως Ευρώπη και Ρωσία πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη τους.

Για τη δολιοφθορά που είχε ως αποτέλεσμα να καταστούν μη λειτουργικές τρεις από τις τέσσερις γραμμές των αγωγών Nord Stream 1 και 2 η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για την μόνη δύναμη που ευνοείται από την εξέλιξη αυτή καθώς η ΕΕ θα αναγκαστεί να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο με ακριβότερο LNG, προερχόμενο μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή