Στο στόχαστρο των αγορών μπήκαν τις προηγούμενες ημέρες οι μεγάλες –αμερικανικές κυρίως- τεχνολογικές εταιρείες που κυριαρχούν στο διαδίκτυο, τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά. Οι Meta/Facebook, Alphabet/Google, Microsoft, Apple και Amazon (“Big Tech”) είναι μερικοί μόνο από τους κολοσσούς που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα αυξημένες προκλήσεις, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις μετοχών τους στη Wall Street  να έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε συνδυαστικές λογιστικές απώλειες που είναι σχεδόν τετραπλάσιες από το ΑΕΠ της Ελλάδος φτάνοντας τα 750 δισ. δολάρια περίπου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 100 έχει υποχωρήσει πάνω από 28% φέτος, οδεύοντας ολοταχώς για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008 και μετά –τότε που είχε ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η τάση αυτή επιβραδύνθηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου από τις Big Tech, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχεται η Meta η οποία αντιμετωπίζει τις δικές της χωριστές προκλήσεις, ειδικά όσον αφορά το «μετασύμπαν».

Διαβάστε επίσης – Meta Platforms: Τα μειωμένα κέρδη έφεραν «βουτιά» 23% για τη μετοχή

Οι λόγοι για τη συνολική αυτή βουτιά του κλάδου τεχνολογίας ειδικά στο δείκτη Nasdaq είναι πολλοί, που έχουν να κάνουν τόσο με το τρέχον οικονομικό περιβάλλον υψηλών προκλήσεων εν μέσω υψηλότατου πληθωρισμού και ισχυρού δολαρίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και με το μεγάλο ανταγωνισμό που δεν σταματά ποτέ στο χώρο της τεχνολογίας.

Οι αιτίες του σοκ

-Με τις τιμές να καλπάζουν λόγω των συνθηκών -τόσο σε προϊόντα όσο και σε ενέργεια- και το δολάριο να ενισχύεται συνεχώς λόγω των μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων στις οποίες προηγείται κατά πολύ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι καταναλωτές έχουν λιγότερα διαθέσιμα εισοδήματα κι αυτό επηρεάζει εταιρείες όπως η Amazon.

-Το ισχυρό δολάριο πλήττει και τις πωλήσεις πολύ ακριβών ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών όπως είναι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, κάτι που παραδέχονται πλέον ευθέως εταιρείες όπως η Apple.

-Σε περιόδους οικονομικής στενότητας μιας από τις πρώτες δαπάνες που κόβονται είναι οι διαφημιστικές και αυτό το βλέπουν εταιρείες που κυριαρχούν στις πωλήσεις διαφημίσεων μέσω διαδικτύου όπως είναι η μητρική της Google, η Alphabet, αλλά και το Facebook. Μειώνονται επίσης δαπάνες στα λεγόμενα «σύννεφα» αποθήκευσης δεδομένων (cloud) επηρεάζονται εταιρείες όπως η Microsoft.

-Οι μεγάλες επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως είναι μεταξύ άλλων το λεγόμενο μετασύμπαν (metaverse) ενέχουν ρίσκο, κάτι που φαίνεται να διαπιστώνει η Meta, η μητρική των Facebook, Instagram και WhatsApp.

Όλα αυτά συνέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στις αγορές με τις πιέσεις από πλευράς αγορών να έρχονται από το βασικό κοινό που αγοράζει πλέον λιγότερα προϊόντα και από εταιρείες που δίνουν λιγότερα για διαφήμιση. Οι πιέσεις έρχονται επίσης από επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται αυστηρά για την τσέπη τους και βλέπουν ότι τα χειρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα των Big Tech μπορεί να δείχνουν ότι θα συσσωρεύονται μαύρα σύννεφα και για τη συνέχεια.

Οι προκλήσεις για τη Microsoft

Η Microsoft άνοιξε το χορό της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου προειδοποιώντας για σημαντική επιβράδυνση τους επόμενους μήνες στις δραστηριότητές της στο «σύννεφο» αποθήκευσης δεδομένων, το λεγόμενο cloud computing. Το cloud computing είχε θεωρηθεί ως δραστηριότητα λιγότερο ευάλωτη σε γενικότερα προβλήματα της οικονομίας. Το ίδιο πίστευαν οι αναλυτές και για τις διαδικτυακές διαφημίζεις που παρουσιάζονται όταν ένας χρήστης κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο.

Οι διαφημίσεις της Google

Η Alphabet, που είναι η μητρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε επιβράδυνση στον πυρήνα της δραστηριότητας των διαδικτυακών διαφημίσεων, οι οποίες παρουσιάζονται σε χρήστες όταν αναζητούν ιστοσελίδες και προϊόντα στο διαδίκτυο, ξεκινώντας στις αρχές της εβδομάδας τη νέα αναταραχή στη Γουολ Στριτ.Τα έσοδα του τρίτου τριμήνου της εταιρείας που έχει τις περισσότερες πωλήσεις ψηφιακής διαφήμισης αυξήθηκαν κατά 6% στα 69,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2013.

Οι αγορές περίμεναν να ανακοινωθεί ανάπτυξη της τάξης του 9% περίπου. Τα έσοδα της Google Search αυξήθηκαν κατά 4,2% στα 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για ανάπτυξη 8%. Τα έσοδα από τις διαφημίσεις στο YouTube μειώθηκαν κατά 2% στα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι προσδοκιών των αναλυτών για αύξηση 4,4%. Ήταν η πρώτη μείωση των πωλήσεων διαφημίσεων του YouTube από τότε που η εταιρεία άρχισε να ανακοινώνει χωριστά τα δικά της οικονομικά μεγέθη από τον υπόλοιπο όμιλο, το 2020. Σε ενημέρωση προς επενδυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Σουντάρ Πιτσάι, έκανε λόγο για «μια δύσκολη περίοδο στην αγορά διαφημίσεων» διαδικτύου.

Η Apple και το ισχυρό δολάριο

Η εταιρεία με σήμα το μήλο ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισε ένα δύσκολο τρίμηνο καθώς αντιμετωπίζει «σημαντικές» όπως τις χαρακτήρισε αντιξοότητες στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και προκλήσεις εφοδιασμού για τα τελευταία της μοντέλα iPhone. Η Apple ανακοίνωσε έσοδα 90,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τελευταίο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 8 τοις εκατό από έτος σε έτος. Τα έσοδα στο τμήμα υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει τις αγορές μέσω App Store και είναι ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης της Apple τα τελευταία χρόνια, υπολείπονταν των προβλέψεων, με αύξηση 5% στα 19,2 δισ. δολάρια.

Παράγοντες της εταιρείας ανέφεραν στους Φαινάνσιαλ Τάιμς ότι υπήρξε αντίθετος άνεμος «σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων», ή περίπου 12 δισ δολ, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις εσόδων, από τις συναλλαγματικές επιπτώσεις και ιδιαίτερα την ενίσχυση του δολαρίου. Οι αναλυτές παρακολουθούν τώρα στενά τις εξελίξεις για να δουν πώς θα κινηθεί η νέα σειρά iPhone 14 ενόψει του πολύ σημαντικού τριμήνου των εορτών. Ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ είπε ότι η ζήτηση των πελατών για την τελευταία σειρά iPhone είναι ισχυρή, αλλά κι ότι η προσφορά της Apple στα πιο ακριβά μοντέλα Pro και Pro Max είναι «περιορισμένη».

Οι πωλήσεις της Amazon

Η Amazon προειδοποίησε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες βρίσκονται σε «αχαρτογράφητα νερά», καθώς εξέδωσε προβλέψεις εσόδων πολύ χαμηλότερες από τις προσδοκίες της Wall Street, σηματοδοτώντας την ανησυχία που επικρατεί στον τεχνολογικό τομέα. Ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου και cloud δήλωσε ότι αναμένει έσοδα μεταξύ 140 και 148 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο περιλαμβάνει την κρίσιμη εορταστική περίοδο πωλήσεων. Αυτό το ποσό είναι μειωμένο κατά 15 δισ. δολάρια λιγότερο από όσο περίμεναν οι αναλυτές. Στελέχη της Amazon δήλωσαν ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι τιμές της ενέργειας ώθησαν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να επανεκτιμήσουν την αγοραστική τους δύναμη. Ο διευθύνων σύμβουλος Andy Jassy είπε ότι η εταιρεία σημειώνει πρόοδο στη μείωση του κόστους αποθήκης και logistics, αλλά προειδοποίησε «προφανώς συμβαίνουν πολλά στο μακροοικονομικό περιβάλλον».

Η ιδιαίτερη περίπτωση της Meta –και το μεγάλο στοίχημα του metaverse

Μόνο την Πέμπτη οι επενδυτές εξανέμισαν σχεδόν 90 δισ δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της Meta, αφού η μητρική του Facebook ανακοίνωσε νέο τρίμηνο μείωσης εσόδων -και δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές ότι τα μεγάλα στοιχήματα στο metaverse και την τεχνητή νοημοσύνη απέδωσαν καρπούς, όπως σχολίαζαν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς. Η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο όπως και οι άλλες εταιρείες Big Tech προειδοποίησε ότι η οικονομική επιβράδυνση πλήττει τα διαφημιστικά της έσοδα καθώς οι επιχειρήσεις ξοδεύουν λιγότερα για μάρκετινγκ.

Εκτός από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες λόγω του πολέμου και του πληθωρισμού η Meta αντιμετωπίζει επίσης σειρά προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου ανταγωνισμού για την πλατφόρμα Instagram από ανταγωνιστές όπως η εφαρμογή σύντομων βίντεο TikTok. Επίσης αντιμετωπίζει δυσκολίες στη στόχευση και τη μέτρηση της διαφήμισης λόγω των αλλαγών στην πολιτική απορρήτου της Apple. Η τελευταία επιτρέπει στους χρήστες των προϊόντων της να έχουν πλέον μεγαλύτερο έλεγχο στο θέμα αυτό.

Είναι ενδεικτικό ότι η περιουσία του ιδρυτή της εταιρείας Μάρκ Ζάκερμπεργκ μειώθηκε λογιστικά κατά επιπλέον 11 δισ δολάρια, λόγω των πωλήσεων μετοχών που εκδηλώθηκαν όταν η Meta Platforms ανακοίνωσε δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο χαμηλότερων από το αναμενόμενο κερδών. Πλέον η συνολική λογιστική απώλεια της προσωπικής του περιουσίας ανέρχεται σε περίπου 100 δις δολ σε 12 μήνες όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας στα 100 δολάρια που είναι η χαμηλότερη από το 2016, είχε φτάσει στα 382 δολάρια στο αποκορύφωμά της.

«Καταλαβαίνω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν με αυτήν την επένδυση», είπε ο Zuckerberg σχετικά με τη στροφή της εταιρείας στο μετασύμπαν. Η εταιρεία με έδρα το Menlo Park άλλαξε το όνομά της από Facebook σε Meta πριν από ένα χρόνο. Υποστήριξε τη μεγάλη επένδυση αυτή χαρακτηρίζοντάς την «θεμελιωδώς σημαντική για το μέλλον».

Προκλήσεις και για τις εταιρείες μικροτσίπ

Η υποχώρηση του Nasdaq φέτος δείχνει επίσης ότι οι ανησυχίες των αγορών έχουν εξαπλωθεί και στον κλάδο ημιαγωγών που μέχρι πρόσφατα δεν προλάβαινε να καλύπτει τη ζήτηση. Η αμερικανική Texas Instruments, η οποία κατασκευάζει μικροτσίπ για τα πάντα, από οικιακές συσκευές μέχρι πυραύλους, είδε τις μετοχές να δέχονται πιέσεις μετά από προβλέψεις ότι η πτώση στις πωλήσεις εξαπλώνεται στους υπολογιστές, στα τηλέφωνα και σε άλλα προϊόντα τεχνολογίας.

Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία κατασκευής τσιπ SK Hynix Inc. ανέφερε μείωση 60% στα κέρδη και ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις δαπάνες περισσότερο από το μισό. Προειδοποίησε επίσης για «μια άνευ προηγουμένου επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς». Η SK Hynix θα ακολουθήσει τώρα το παράδειγμα και άλλων εταιρειών κατασκευής μικροτσίπ όπως οι Micron Technology Inc. και Kioxia Holdings, μειώνοντας την παραγωγή επειδή οι τιμές των μικροτσίπ έχουν αρχίσει να πέφτουν. Οι μετοχές της Hynix έχουν χάσει περίπου 28% της αξίας τους φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή