Η αμερικανική οικονομία βιώνει μία «μείωση της ανάπτυξης», αλλά όχι επιβράδυνση, δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan.

Μιλώντας στο CNBC, τόνισε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίζουν να γίνονται αισθητές στις αγορές κατοικιών και αυτοκινήτων, και οι ενοικιαστές θα δουν τους προϋπολογισμούς τους να συμπιέζονται καθώς οι ιδιοκτήτες αυξάνουν τα κόστη. Ωστόσο, τόνισε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές.

«Εάν αυξήσετε τα επιτόκια και επιβραδύνετε την οικονομία για να καταπολεμήσετε τον πληθωρισμό, η προσδοκία είναι ότι θα έχετε επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες. Δεν έχει συμβεί ακόμα. Άρα θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν έχει συμβεί ακόμα», είπε ο Moynihan.

«Βλέπετε έναν μετριασμό του ρυθμού ανάπτυξης, όχι μια επιβράδυνση. Όχι αρνητική ανάπτυξη».

Η Bank of America αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και 50 μονάδες βάσης στις δύο υπόλοιπες συνεδριάσεις της φέτος, ακολουθούμενες από δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης το επόμενο έτος.

Αυτό θα ανεβάσει το επιτόκιο των κεφαλαίων σε περίπου 5% και η Fed μπορεί στη συνέχεια «να το αφήσει να λειτουργήσει», είπε ο Moynihan.

Το τρέχον ποσοστό 3%-3,25% είναι το υψηλότερο από τις αρχές του 2008 και ακολουθεί τρεις αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού, ο οποίος κυμαινόταν στο 8,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon , δήλωσε στο CNBC ότι αναμένει ύφεση σε έξι έως εννέα μήνες, δεδομένης της ποσοτικής σύσφιξης και του άγνωστου αντίκτυπου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία .

Ωστόσο, προς το παρόν, οι καταναλωτές εξακολουθούν να έχουν ισχυρή πίστωση, η ανεργία είναι χαμηλή, η αύξηση των μισθών είναι ισχυρή και οι εταιρείες βρίσκονται σε καλή κατάσταση με ισχυρή υποκείμενη πίστωση – ακόμα κι αν η ανάπτυξη και τα κέρδη επιβραδύνονται, είπε ο Moynihan. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι υπήρχαν κίνδυνοι από απρόβλεπτα γεγονότα με «χαμηλή πιθανότητα και υψηλό αντίκτυπο».

«Η ανάπτυξη και τα κέρδη μπορεί να επιβραδύνονται, και πάλι επειδή η οικονομία ανέκαμψε πολύ γρήγορα και είχε σημαντική ανάπτυξη που ισοπεδώνεται λίγο. Εάν δείτε αρνητικές εκτυπώσεις του ΑΕΠ, φυσικά τα εταιρικά κέρδη μπορεί να επιβραδυνθούν», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή