Αυξημένες δόσεις για τέταρτο διαδοχικό μήνα θα κληθούν να πληρώσουν οι περισσότεροι δανειολήπτες στην Ελλάδα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις το Νοέμβριο, σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αναπροσαρμόσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης στο 2%.

Ο λόγος γίνεται για δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που είναι συνδεδεμένα είτε με το προαναφερθέντα δείκτη ή με κάποιο από τα διατραπεζικά επιτόκια euribor.

Εκτιμάται δε ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως και τον Ιανουάριο του 2023, καθώς πρόθεση της Ευρωτράπεζας είναι να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού για μία ακόμη φορά τουλάχιστον την εφετινή χρονιά.

Δημιουργείται με τον τρόπο αυτό ένα πρόσθετο βάρος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας, το οποίο μένει να φανεί εάν είναι θα είναι ανεκτό ή θα οδηγήσει στη δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το euribor 3 μηνών από το -0,18% στις αρχές Ιουλίου, σκαρφάλωσε στο 0,25% ένα μήνα αργότερα, στο 0,71% τον Σεπτέμβριο και χθες στο 1,58%.

Μετά την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται σύντομα να φτάσει το 2%. Αυτό σημαίνει ότι σχέση με τα μέσα του καλοκαιριού, ένας δανειολήπτης θα κληθεί να καταβάλλει το επόμενο διάστημα έως και 2.000 ευρώ επιπλέον τόκους σε ετησιοποιημένη βάση.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα της Ελλάδος: Στο 7,2% η πιστωτική επέκταση τον Σεπτέμβριο

Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει μόνο για τα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου και όχι για τα σταθερά, στα οποία οι δόσεις δεν αυξάνονται για όλη τη διάρκεια ισχύος τους.

Παράδειγμα

Ακολουθεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Έστω δάνειο 100.000 ευρώ με 20 έτη υπολειπόμενη διάρκεια και επιτόκιο ίσο με το euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 2%. Οι μεταβολές που έχουν καταγραφεί έως τώρα και θα σημειωθούν από εδώ και πέρα είναι οι εξής:

– Δόση Ιουλίου: 506 ευρώ

– Δόση Αυγούστου: 518 ευρώ

– Δόση Σεπτεμβρίου: 540 ευρώ

– Δόση Οκτωβρίου: 580 ευρώ

– Δόση Νοεμβρίου: 606 ευρώ

Ο δανειολήπτης του παραδείγματος, μέσα σε τέσσερις μήνες θα επιβαρυνθεί με 100 ευρώ και σε ετησιοποιημένη βάση με 1.200 ευρώ, που αντιστοιχούν σε περισσότερες από δύο δόσεις που πλήρωνε μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο.

Στα καταναλωτικά δάνεια θα υπάρξουν επιβαρύνσεις στα προϊόντα κυμαινόμενου επιτοκίου, συνδεδεμένου με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor.

Πρόκειται κυρίως για ενυπόθηκες χορηγήσεις, αλλά και κάποια προϊόντα χωρίς εξασφαλίσεις, των οποίων τα επιτόκια θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα.

Στα υπόλοιπα προγράμματα τα επιτόκια ορίζονται από τις τράπεζες. Σε αυτή τη φάση τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως δεδομένου του ύψους τους, δεν υπάρχει ανάγκη για άμεση παρέμβαση. Τα ίδια με τα παραπάνω ισχύουν και για τις νέες χορηγήσεις.

Διαβάστε επίσης: Στεγαστικά δάνεια: Νέος χάρτης στη στεγαστική πίστη λόγω ΕΚΤ

Στην επιχειρηματική και επαγγελματική πίστη, η πλειονότητα των δανείων έχει χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε διοικητικά καθοριζόμενο από την τράπεζα ή συνδεδεμένο με κάποιον από τους δείκτες euribor.

Στη δεύτερη περίπτωση οι αυξήσεις εφαρμόζονται αυτόματα, ενώ στα υπόλοιπα προγράμματα δεν υπάρχει επιβάρυνση μέχρι ο ίδιος ο πιστωτής αλλάξει τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπάρχει αυτή τη στιγμή μία τάση μετατροπής συμβάσεων σε σταθερά επιτόκια, ως πρόληψη για τις αναμενόμενες μελλοντικές αυξήσεις στο κόστος χρήματος στη ζώνη του ευρώ.

Τα επιτόκια καταθέσεων

Στον αντίποδα, μικρότερες αναμένεται να είναι οι αυξήσεις στα καταθετικά επιτόκια.

Ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας έχει ξεκινήσει.

Πριν λίγες ημέρες δύο συστημικοί όμιλοι αύξησαν τα επιτόκια που προσφέρουν από τη ζώνη του 0,01% -0,03% στο 0,03%-0,20%. Σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, ενδεχομένως από την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Γιατί τα «περιστέρια» μιλούν για νίκη

Το βασικό χαρακτηριστικό των ανανεωμένων προϊόντων είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της κατάθεσης, τόσο πιο υψηλή είναι και η ανταμοιβή σε τόκους ή και σε επιβράβευση σε είδος.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς χρήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις