
Γηράσκουν αεί διδασκόμενοι οι 1.433 «μαθητές» ηλικίας από 60 έως και 80 ετών των δήμων Καβάλας και Φλώρινας που κάθισαν στα θρανία για να χρησιμοποιούν εύκολα και άνετα μόνοι τους τις ψηφιακές υπηρεσίες. Την πρωτιά φαίνεται όμως να την είχαν οι γυναίκες καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, στον δήμο Καβάλας οι άντρες που παρακολουθούν τα μαθήματα είναι 377 και οι γυναίκες φτάνουν τις 596, ενώ στον δήμο Φλώρινας οι άντρες μαθητές αριθμούν τους 152 και οι γυναίκες καταγράφουν διπλάσιο αριθμό συμμετοχών καθώς φτάνουν τις 308.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα «3η e-λικία» στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν 1.500 συναντήσεις σε άτομα των 60+ ετών. Η εκπαίδευση θα απευθύνεται από το Νοέμβριο και σε δημότες της ίδιας ηλικιακής ομάδας στους δήμους Αθήνας, Ιωαννίνων, Θερμαϊκού και Κορυδαλλού. Τα μαθήματα υλοποιούνται μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων (https://nationaldigitalacademy.gov.gr/), η οποία μέχρι σήμερα φιλοξενεί και παρέχει δωρεάν 300 μαθήματα τα οποία εμπλουτίζει συνεχώς ενώ επιχειρεί να αναπτύξει και το δικό της εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
Ειδικότερα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε την πρωτοβουλία «3η e-λικία» που έχει ως στόχο την Ψηφιακή Ενδυνάμωση των Ηλικιωμένων, μέσα από τη λειτουργία Ομάδων Ψηφιακής Υποστήριξης.
Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης η ανάπτυξη των ψηφιακών ικανοτήτων για όλους τους πολίτες αποτελεί το νέο μεγάλο διακύβευμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στους δημότες 60+ ετών οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι (1291) και στην πλειοψηφία τους είναι απόφοιτοι δημοτικού (567).
«Ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία “3η e-λικία” του υπουργείου ως ΕΔΥΤΕ με σχετικά χαμηλές προσδοκίες και επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα και κυρίως ως προς τους φόβους και το ενδιαφέρον των ανθρώπων ηλικίας 65+» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψηφιακών Ικανοτήτων ΕΔΥΤΕ, Ευγενία Λόκανα. «Είναι εκπληκτική η εμπειρία που αποκομίσαμε και τα συναισθήματα που νιώσαμε όλοι οι άνθρωποι που συμμετείχαμε σε όλη τη διάρκεια και τις φάσεις του σχεδιασμού και της υλοποίησης του προγράμματος. Είναι εκπληκτική η ανταπόκριση, η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα των Δήμων που συμμετείχαν μέσω των Αντιδημάρχων και των υπηρεσιών τους. Κυρίως όμως οφείλουμε να εξάρουμε τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι Ψηφιακοί Βοηθοί-Εκπαιδευτές που σήκωσαν το βάρος μιας πρωτόγνωρης εμπειρίας και λειτούργησαν με υπευθυνότητα, υπομονή, πάθος και αγάπη για τους ανθρώπους» σημειώνει και καταλήγει λέγοντας ότι «η αξιοποίηση όλης αυτής της εμπειρίας πιστεύουμε ότι ανοίγει το δρόμο για μια καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλη τη χώρα που συνεχώς θα εξελίσσεται και θα βελτιώνεται με βάση τις ανάγκες που θα αλλάζουν συνεχώς».
Το πρόγραμμα «3η e-λικία»
Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχεδίασε και υλοποιεί την πρωτοβουλία «3η e-λικία» σε συνεργασία με τους δήμους, μέσω της υπογραφής Προγραμματικών Συμβάσεων. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε τρείς φάσεις:
Α) Η πρώτη πιλοτική λειτουργία της δράσης ξεκίνησε σε συνεργασία με τους δήμους Καβάλας και Φλώρινας στις 1 Ιουνίου έχει διάρκεια έξι μήνες και ολοκληρώνεται τέλος Νοεμβρίου.
Ο σκοπός του προγράμματος είναι υποστηρικτικός και στηρίζεται στην εξατομικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη των ηλικιωμένων που παρέχεται από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους, τους Ψηφιακούς Βοηθούς ενώ παράλληλα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτοτελώς τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Μέχρι σήμερα στους δύο δήμους Καβάλας και Φλώρινας έχουν ολοκληρωθεί 1.500 εξατομικευμένες συναντήσεις-συνεδρίες όπου το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν είναι περίπου διπλάσιο από τους άντρες.
Β) Η επόμενη πιλοτική εφαρμογή αναφερόμενη ως «Λειτουργία Ψηφιακών Γωνιών για την ψηφιακή ενδυνάμωση των ηλικιωμένων» είναι υβριδικής μορφής και περιλαμβάνει α) την εξατομικευμένη υποστήριξη των ηλικιωμένων β) και την εκπαίδευση- μάθηση μέσα από την ομάδα και τη συλλογική διάδραση με την καθοδήγηση-υποστήριξη των ψηφιακών εκπαιδευτών-βοηθών. Η δράση αυτή θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, Νοέμβριο στους Δήμους Αθηναίων, Ιωαννίνων, Θερμαϊκού και Κορυδαλλού με αντίστοιχες Προγραμματικές Συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις Λέσχες Φιλίας, ΚΑΠΗ ή σε επιλεγμένους χώρους από τους δήμους. Η εξατομικευμένη υποστήριξη από τον ειδικά εκπαιδευμένο Ψηφιακό Βοηθό- Εκπαιδευτή στοχεύει στην άρση του φόβου, των επιφυλάξεων και της ανασφάλειας που νιώθουν οι ηλικιωμένοι και στην απόκτηση αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης. Η εκπαίδευση που ακολουθεί στοχεύει στη μάθηση με την ανταλλαγή απόψεων μέσα από τις ομαδικές συνεδρίες και την καθοδήγηση του εκπαιδευτή ώστε ο κάθε επιμορφούμενος να μπορεί να νιώθει ασφαλής για να χρησιμοποιεί μόνος τους τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Γ) Η τρίτη φάση περιλαμβάνει αφενός μεν την επέκταση με μεγαλύτερη διάρκεια του προγράμματος στους δήμους που έχει ήδη εφαρμοστεί και αφετέρου την εξάπλωση της δράσης και σε περισσότερους δήμους μετά το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει εκδηλώνεται καθημερινά από πολλούς δήμους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Τι περιμένουν οι επενδυτές απο τον Ιλον Μασκ ;
Απαντήσεις για την πτώση των πωλήσεων αλλά και για την παραγωγή ενός φθηνότερου μοντέλου της Tesla αναμένουν οι επενδυτές

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia