Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η δημοσίευση από τη Eurostat των προκαταρκτικών στοιχείων για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή αύριο Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, καθώς το ύψος του πληθωρισμού είτε θα «κεράσει» αισιοδοξία το κυβερνητικό επιτελείο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για αποκλιμάκωση, είτε θα προκαλέσει «τρόμο».

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Το αγκάθι του πληθωρισμού και η νάρκη του δημοσίου χρέους

Με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες και  τις τιμές του φυσικού αερίου γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν στα τέλη Σεπτέμβριου είχε βρεθεί στα 184 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τον Αύγουστο είχαν εκτιναχθεί στα 349 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το αυριανό «trick or treat» (φάρσα ή κέρασμα) φαίνεται να γέρνει περισσότερο προς το… treat.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο ενέργειας: Βουτιά της τιμής ρεύματος στα 107,25 ευρώ/MWh

Όμως ακόμη και αν τα στοιχεία της Eurostat για τον Οκτώβριο κινηθούν εντός του εύρους των προσδοκιών της κυβέρνησης, συνεχίζει να είναι αβέβαιο αν θα επιτευχθεί ο στόχος να συγκρατηθεί ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα στο προϋπολογισθέν επίπεδο του 9%.

Κι αυτό γιατί ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα πρέπει να συνεχίσει την πτωτική του πορεία και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ήδη, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφει ετήσια αύξηση 9,5% κατά μέσον όρο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 12,1% (10,0% στην Ευρωζώνη) από 11,2% τον Αύγουστο 2022 (9,1% στην Ευρωζώνη).

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Τα … «καλάθια της οργής»!

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ετήσιου πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ (αρχική παρατήρηση Ιανουάριος 1996), ενώ σε όρους Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είναι το μεγαλύτερο από τον Δεκέμβριο 1993.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν στις 10 Νοεμβρίου.

Αργή αποκλιμάκωση

Την ίδια ώρα πάντως, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο, η όποια αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να είναι σχετικά αργή.

Σημαντικοί παράγοντες,  όπως το στοκ των προϊόντων που έχουν παραχθεί με υψηλούς συντελεστές κόστους (ενέργεια, πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας κ.λπ.), η συνεχιζόμενη άνοδος του κλαδικού δείκτη των ειδών διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών, η κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η αύξηση στα πετρελαιοειδή, που δημιουργεί  «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, βάζουν «φρένο» στην αποκλιμάκωση, ακόμη κι αν ο εξορθολογισμός στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου συνεχιστεί.

Το «καλάθι του νοικοκυριού»

Με τις αυξήσεις στα τρόφιμα, στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και στα είδη νοικοκυριού να συνεχίζονται χωρίς να φαίνονται κάποια σημάδια υποχώρησης των τιμών, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο «καλάθι του νοικοκυριού» προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος το επόμενο δίμηνο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με τα NielsenIQ, η άνοδος της μέσης τιμής πώλησης στο ψωμί και τα ζυμαρικά ανήλθε στο 13% και 10,1% αντιστοίχως, ενώ στην περίπτωση των σπορέλαιων η μέση τιμή της κατηγορίας αυξήθηκε κατά 38,9%.

Σημαντική ήταν και η μεταβολή της μέσης τιμής στον κλάδο των χαρτικών και σε όλες τις βασικές κατηγορίες που τον απαρτίζουν, με τη μέση τιμή στα ρολά κουζίνας να αυξάνεται κατά 15,6%, ενώ για το χαρτί υγείας η αύξηση ανήλθε στο 12,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία