Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έκλεισε τον… καλύτερο μήνα του έτους μέχρι στιγμής το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο γενικός δείκτης βρήκε σημαντικά στηρίγματα ώστε να επανέλθει στην ανοδική του τροχιά, μετά από τρεις ημέρες πλάγιας κίνησης. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,57% στις 874,27 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 75 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο Οκτωβρίου, τα κέρδη έφτασαν το 10,26%.

Σε υψηλά επίπεδα τα κέρδη του μήνα

Με το ΧΑ να δείχνει σημαντικές αντοχές στις ημέρες των αναταράξεων των διεθνών αγορών, κατάφερε να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τα κέρδη του μήνα, αλλά και να περιορίσει σημαντικά και τις απώλειες από την αρχή του έτους. Για τη σαφέστατη ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το δύσκολο για τη Wall Street διάστημα το ΧΑ, αρκεί να αναλογιστεί ότι εν αντιθέσει με πολλά περασμένα έτη υπερβολής και στρέβλωσης, φέτος ο γενικός δείκτης συνεχίζει να είναι ο αμυντικότερος όλων των υπολοίπων παγκοσμίως, καθώς χάνει μόλις 3% από 1/1 αντί του -επί παραδείγματι- S&P 500 που χάνει 18,15%, του Nasdaq100 που χάνει 29% ή του DAX40 που χάνει 16,63% στο εξεταζόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Ροκανίζει τα κέρδη του Οκτωβρίου

Και αυτό το κατάφερε σε ένα περιβάλλον κατά το οποίο οι τζίροι έμειναν σε χαμηλά επίπεδα, ένδειξη περισσότερο αναμονής και λιγότερο κόπωσης αφού η αγορά εκτός από τα αποτελέσματα, αναμένει και νέα από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών. Βέβαια, ακόμα και με αυτές τις χαμηλές μέσες ημερήσιες συναλλακτικές συνθήκες ο γενικός δείκτης διεκδικεί με αξιώσεις την επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε και η πτωτική κίνηση στα μέσα Αυγούστου. Δεν θα είναι εύκολο καθώς ο σκληρός πυρήνας της καθοδικής κίνησης είναι η ζώνη μεταξύ 860 – 880 μονάδων, στην οποία οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ήταν μεταξύ 60 και 90 εκατ. ευρώ.

Ο Νοέμβριος αρχίζει με το βλέμμα στα ξένα χαρτοφυλάκια, καθώς είναι ο μήνας που κλείνουν τις ετήσιες θέσεις τους και επαναξιολογούν τις στρατηγικές της νέας χρονιάς. Αυτό που θα κρίνει την πορεία αυτών των θέσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τόσο εντός όσο κυρίως και εκτός. Στους εντός όμως, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι το επόμενο δωδεκάμηνο θα φέρει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, βάζοντας την αγορά για τα καλά στο χάρτη των μακροπρόθεσμων επενδυτών. Εάν μάλιστα, ο σκόπελος των γενικών εκλογών ξεπεραστεί χωρίς αναταράξεις ή ανατροπές στη δημοσιονομική πειθαρχία, τότε μια καλή πορεία μπορεί να θωρακίσει το ΧΑ έναντι των εξωτερικών πιέσεων.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Coca Cola και Πειραιώς ξεχώρισαν με την άνοδο τους, ενώ σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Eurobank, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Alpha Bank και Aegean. Θετικά έκλεισαν Motor Oil, Βιοχάλκο, Quest, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ, ενώ αρνητικά οι Τιτάν και ΑΔΜΗΕ. Απώλειες 2,59% σημείωσε η ΕΛΧΑ, με τον Σαράντη και τον ΟΠΑΠ να δέχονται επίσης ισχυρές πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών