Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας, της Isbank, κάλεσε, σύμφωνα με το Reuters, τις αρχές τη Δευτέρα να χαλαρώσουν ή να άρουν τα πρόσφατα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης ορισμένων τραπεζών να κατέχουν κρατικά ομόλογα, λέγοντας ότι εμποδίζουν τον κλάδο να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα κεφάλαιά του.

Σε μια σπάνια επίδειξη κριτικής από ιδιωτική τράπεζα, ο Χακάν Αράν διευθύνων σύμβουλος της Isbank είπε ότι τέτοια μέτρα δεν θα συμβάλουν στην παραγωγή ή την απασχόληση. «Αντίθετα, αυτά θα αποτρέψουν τον τραπεζικό κλάδο να κάνει χρήση των πόρων του», είπε. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει λάβει μια σειρά από μέτρα τους τελευταίους μήνες που, όπως λέει, έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως η ενθάρρυνση χορηγήσεων σε κλάδους που εστιάζουν στις εξαγωγές και την παραγωγή.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: «Όσο είμαι στην εξουσία τα επιτόκια θα μειώνονται»

Προέτρεψε επίσης τις τράπεζες να πείσουν τους πελάτες να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε συνάλλαγμα, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τη λίρα, η ισοτιμία της οποίας υποχώρησε κατά 29% φέτος μετά από διολίσθηση 44% το 2021.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτά τα μακροπροληπτικά μέτρα, τα οποία λέγεται ότι είναι προσωρινά, πρέπει να αρθούν και να χαλαρώσουν το συντομότερο δυνατό με τρόπο που θα υποστηρίξει το νέο οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας», είπε ο Αράν σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

Επιτόκια, ομόλογα, πληθωρισμός

Η Άγκυρα υποχρεώσε τις τράπεζες να χορηγούν στοχευμένα δάνεια ως μέρος του οικονομικού της προγράμματος, το οποίο δίνει προτεραιότητα στα χαμηλά επιτόκια και στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης, των επενδύσεων και των εξαγωγών για να ανατρέψει τα χρόνια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας σε πλεόνασμα. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει την ανορθόδοξη άποψη ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε χαμηλότερο πληθωρισμό, προανήγγειλε το νέο οικονομικό μοντέλο πέρυσι. Ένας από τους πρόσφατους κανόνες της κεντρικής τράπεζας υποχρεώνει τις τράπεζες με λιγότερες από τις μισές καταθέσεις τους σε λίρες να κατέχουν από το επόμενο έτος μεγαλύτερο ποσό κρατικών ομολόγων από ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι στελέχη τουρκικών τραπεζών εξέφρασαν ανησυχίες στις αρχές της χώρας ότι ένας χρόνος με νέα μέτρα που θα τις αναγκάζει να αγοράζουν κρατικά ομόλογα θα μπορούσε τελικά να αποσταθεροποιήσει τον κλάδο.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 350 μονάδες βάσης τους τελευταίους τρεις μήνες, στο 10,5%, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 83% τον Σεπτέμβριο. Ο Αράν δήλωσε στο Reuters αργότερα τη Δευτέρα ότι τα  μακροπροληπτικά μέτρα είχαν σκοπό να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος είπε ότι είναι μια παρενέργεια του νέου οικονομικού μοντέλου.

«Εγώ επαναστατώ εναντίον» εκείνων που λένε ότι οι τράπεζες προσπαθούν να βλάψουν το νέο μοντέλο, είπε ο Αράν, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας εάν οι τράπεζες πρόκειται να στηρίξουν τους στόχους του νέου μοντέλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή