Έκτακτη σύσκεψη με την ελίτ του οικονομικού του επιτελείου αναγκάστηκε να συγκαλέσει ο Ταγίπ Ερντογάν, με το βασικό αντικείμενο αυτή τη φορά να μην είναι η νομισματική πολιτική – έστω κι αν η κεντρική τράπεζα μείωσε εκ νέου τα επιτόκια, παρά τον πληθωρισμό-ρεκόρ.

Η αιτία είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας μοιάζει να συνειδητοποιεί ότι πλησιάζει η στιγμή που πρέπει να κάνει μια κρίσιμη επιλογή: Να συνεχίσει να επενδύει στις σχέσεις του με τη Ρωσία, διακινδυνεύοντας να δεχθεί τον πέλεκυ των αμερικανικών κυρώσεων ή να πάρει αποστάσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να στραφεί πάλι προς τη Δύση;

Διαβάστε επίσης: Το SWIFT γονατίζει τις ρωσικές τράπεζες

Ταγίπ, έχεις μήνυμα!

Η πρωτοβουλία αυτή ήταν αποτέλεσμα των ανησυχητικών μηνυμάτων που φτάνουν τις τελευταίες ημέρες στην Άγκυρα. Αυτή την εβδομάδα, για του λόγου το αληθές, η IsBank και η Denizbank, δύο από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες, αποφάσισαν να αναστείλουν τις συναλλαγές τους μέσω του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι και οι υπόλοιπες τρεις που το είχαν υιοθετήσει – η Halkbank (γνωστή για τις σχέσεις της με τον Ερντογάν), η VakifBank και η Ziraat – επανεξετάζουν τη θέση τους, στο φόντο των προειδοποιήσεων που έχουν λάβει από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον επικεφαλής του εθνικού συστήματος πληρωμών της Ρωσίας, που υπάγεται στην κεντρική τράπεζα και ελέγχει και το Mir. Παράλληλα, διεμήνυσε προς όλες τις ξένες τράπεζες που συνεχίζουν να αποδέχονται το Mir ότι «διακινδυνεύουν να θεωρηθούν ως συμμέτοχοι στην προσπάθεια της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ».

Προβλήματα για τους Ρώσους τουρίστες

Η εξέλιξη αυτή έχει επιφέρει ήδη τις πρώτες επιπτώσεις, οι οποίες αφορούν τους χιλιάδες Ρώσους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την Τουρκία, καθώς έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από τους ευρωπαϊκούς και άλλους προορισμούς. Συγκεκριμένα, η ρωσική ομοσπονδία τουριστικών πρακτόρων (ATOR) εξέδωσε την Δευτέρα σύσταση προς τους πελάτες της να φροντίσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους μετρητά στην περίπτωση που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Τουρκία ή βρίσκονται ήδη εκεί.

«Τα βήματα που έκαναν οι παραπάνω τράπεζες είναι πολύ λογικά. Ο αποκλεισμός του Mir είναι από τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους για να προστατευθεί μία τράπεζα από τον κίνδυνο των κυρώσεων που συνοδεύει τη συνέχιση των συναλλαγών με τη Ρωσία», σχολίασε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με την τουρκική Sabah. Ο ίδιος έσπευσε να προβλέψει ότι «και άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν επειδή δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να βρεθούν στη λάθος πλευρά όσον αφορά στις κυρώσεις που επιβάλει η συμμαχία».

Το ξανασκέφτονται και άλλες χώρες

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των πέντε προαναφερθέντων τουρκικών τραπεζών, το σύστημα πληρωμών Mir έχουν υιοθετήσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άλλων επτά χωρών – με το Βιετνάμ να είναι η μοναδική που δεν προέρχεται από τη «δεξαμενή» των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Πλέον, εκφράζονται φόβοι – παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης, όπως του υπουργού Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπατί – ότι τα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν επί τα χείρω.

Κι αυτό, σε μία στιγμή που και άλλες χώρες, με πιο σημαντική την Αίγυπτο, είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να υιοθετήσουν το ρωσικό σύστημα. Ωστόσο, όπως έγραψαν την περασμένη εβδομάδα και οι Financial Times, ΗΠΑ και ΕΕ έχουν αποφασίσει να «σφίξουν τα λουριά» των κυρώσεων και το έχουν διαμηνύσει με σαφήνεια προς τους ενδιαφερόμενους.

Έτσι, δεδομένων και των γεωπολιτικών εξελίξεων, ο Ερντογάν θα κληθεί να λάβει συνολικά μια απόφαση όσον αφορά τη Ρωσία και τη στάση του απέναντί της, καθώς δύσκολα θα του επιτραπεί να πατάει σε δύο βάρκες…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή