Μπορεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπερνώντας -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- το 83% (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πληθωρισμό έως και 150%), ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει στην ανορθόδοξη πολιτική της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Για μία ακόμα φορά, μιλώντας σε συγκέντρωση στη δυτική επαρχία Μπαλικεσίρ, o σουλτάνος δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια πολιτικής της κάθε μήνα για όσο διάστημα αυτός θα είναι στην εξουσία.

Διαβάστε επίσης – Τουρκία: Στο 83,5% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

«Όσο ο αδερφός σας βρίσκεται σε αυτή τη θέση, τα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Στο 7,6% η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο

Ο Ερντογάν και η νομισματική πολιτική

Αντίθετα από τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Όμως η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του έχει επιφέρει μια πτώση του εθνικού νομίσματος, πράγμα που τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών.

Η άνοδος των τιμών

Η αντιπολίτευση και πολλοί οικονομολόγοι, κατηγορούν το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (Tüik) ότι υποτιμά τουλάχιστον κατά το ήμισυ την έκταση του πληθωρισμού.

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), που αποτελείται από ανεξάρτητους τούρκους οικονομολόγους, υποστήριξε έτσι σήμερα το πρωί ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο έφθασε το 181,4% σε διάστημα έτους.

Η Τουρκία έχει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν συνεχώς από τις αρχές του 2017, όμως αυτός δεν είχε φθάσει ποτέ σε τέτοια επίπεδα από την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, το 2003.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή