Πολιτικοί και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για πιθανές εμφύλιες αναταραχές καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει κατά μέτωπον πολύπλευρες επιθέσεις: έναν πόλεμο στην Ευρώπη, ελλείψεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και τροφίμων και υψηλό πληθωρισμό, καθένα από τα οποία επιδεινώνει το επόμενο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στον ερχόμενο χειμώνα, ειδικά για την Ευρώπη. Ο κρύος καιρός, σε συνδυασμό με την έλλειψη πετρελαίου και φυσικού αερίου που οφείλεται στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, απειλεί να ανατρέψει ζωές και επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Ο οικονομικός «χειμώνας» της Ευρώπης

Όμως, όση ανησυχία υπάρχει ενόψει αυτού του χειμώνα, είναι πραγματικά ο χειμώνας του 2023 για τον οποίο οι άνθρωποι θα πρέπει να ανησυχούν, προειδοποίησαν μεγάλα στελέχη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης – O πιο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης από το 1945

Με το βλέμμα έναν χειμώνα μετά

Οι τιμές της ενέργειας «πλησιάζουν σε μη προσιτά επίπεδα», με μερικούς ανθρώπους να «δαπανούν ήδη το 50% του διαθέσιμου εισοδήματός τους στην ενέργεια ή υψηλότερο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνεϊ, στο CNBC, κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο συνέδριο Adipec στο Άμπου Ντάμπι.

Διαβάστε επίσης: Πώς η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα εξελιχθεί σε οικονομική

«Είμαστε σε καλή κατάσταση για αυτόν τον χειμώνα. Αλλά όπως είπαμε, το πρόβλημα δεν είναι για φέτος τον χειμώνα. Είναι για τον επόμενο, γιατί δεν πρόκειται να έχουμε ρωσικό αέριο. Αλλά μέσω ενός συνδυασμού υψηλών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου και πακέτων κρατικών δαπανών για την επιδότηση των λογαριασμών των πολιτών, η Ευρώπη μπορεί να καταφέρει να διαχειριστεί την κρίση φέτος», είπε ο Λούνεϊ, προσθέτοντας. «Νομίζω ότι πολλοί από εμάς ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα».

«Είμαστε σε καλή κατάσταση για αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι κατά τη διάρκεια του ίδιου πάνελ. «Όμως, όπως είπαμε, το θέμα δεν είναι φέτος τον χειμώνα. Θα είναι τον επόμενο, γιατί δεν πρόκειται να έχουμε ρωσικό αέριο – 98% [λιγότερο] τον επόμενο χρόνο, ίσως τίποτα».

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές κοινωνικές αναταραχές — ήδη κάποιες διαμαρτυρίες έχουν εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γερμανία και την Αυστρία τον Σεπτέμβριο και στην Τσεχική Δημοκρατία την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να είναι μια μικρή γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει, προειδοποίησαν οι αναλυτές.

«Έχουμε δει ότι τυχόν κραδασμοί στην τιμή στην αντλία, ή κάτι τόσο απλό όπως το LPG [υγροποιημένο αέριο πετρελαίου] για το μαγείρεμα, μπορεί να προκαλέσει αναταραχή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μαλαισιανής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Petronas, Datuk Tengku Muhammad Taufik. .

Περιέγραψε πώς η ενίσχυση του δολαρίου και η αύξηση των τιμών των καυσίμων αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για πολλές ασιατικές οικονομίες – τεράστιους πληθυσμούς που είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Και αυτό συμβαίνει ενώ υπάρχουν ήδη επιδοτήσεις για να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών για τους πολίτες.

Οργή για τα τεράστια κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών

Μεγάλο μέρος της οργής των διαδηλωτών στρέφεται επίσης στις ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες έχουν κέρδη ρεκόρ καθώς οι λογαριασμοί αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Απαντώντας σε αυτό, πολλοί από τους διευθύνοντες συμβούλους που μίλησαν στο CNBC είπαν ότι είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης στην αγορά και ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές που ευνοούν περισσότερο τις ενεργειακές επενδύσεις.

Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει «τις πρακτικές και τις πραγματικότητες του σήμερα και του αύριο», είπε ο Λούνεϊ της BP, τονίζοντας την ανάγκη «να επενδύσουμε σε υδρογονάνθρακες σήμερα, επειδή το σημερινό ενεργειακό σύστημα είναι ένα σύστημα υδρογονανθράκων».

Πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και θεσμικά όργανα εξακολουθούν να αποδοκιμάζουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, προειδοποιώντας ότι η πολύ μεγαλύτερη κρίση είναι αυτή της κλιματικής αλλαγής. Τον Ιούνιο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να εγκαταλειφθεί η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων και χαρακτήρισε οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση για την εξερεύνηση «παραληρηματική».

Τα στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου υποστήριξαν ότι αυτή η προσέγγιση απλά δεν είναι ρεαλιστική, ούτε αποτελεί επιλογή εάν οι χώρες θέλουν οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι η ίδια η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται μεγαλύτερη εστίαση και επενδύσεις προκειμένου να αποτραπεί μια μεγαλύτερη κρίση το επόμενο έτος και μετά, όταν δεν θα υπάρχει ρωσικό αέριο στις αποθήκες και οι άλλες επιλογές θα είναι όλο και πιο ακριβές.

«Στην Ευρώπη, πληρώνουμε τουλάχιστον έξι, επτά φορές έως και 15 φορές το ενεργειακό κόστος σε σχέση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Descalzi της ENI.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια