Τις πολλά υποσχόμενες σε κοιτάσματα φυσικού αερίου υποθαλάσσιες γεωλογικές δομές της Κρήτης ψάχνει εδώ και επτά ημέρες η ExxonMobil.

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναθέσει στη νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών PGS τη διενέργεια σεισμικών ερευνών. Ήδη το σκάφος Sanco Swift βρίσκεται στα θαλάσσια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» πραγματοποιώντας τρισδιάστατες λήψεις δεδομένων από το υπέδαφος των παραχωρήσεων.

Το ειδικά εξοπλισμένο πλοίο της PGS, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας marine traffic αναχώρησε στις 20 Οκτωβρίου από τη Λεμεσό με κατεύθυνση προς τα Χανιά και στις 24 του μηνός καταγράφηκε να κινείται στα όρια της παραχώρησης «Δυτικά της Κρήτης». Το τελευταίο διήμερο φαίνεται να σκανάρει τη θαλάσσια περιοχής «Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Διαβάστε επίσης: Energean: Ξεκινά σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο στο «block 2»

Η κοινοπραξία των ExxonMobil – Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) κινήθηκε τάχιστα μετά την αποχώρηση του εταίρου τους TotalEnergies. Εντός του καλοκαιριού συστήθηκε το νέο σχήμα με τον αμερικανικό κολοσσό να κατέχει το 70% και ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος το 30%.

Ουσιαστικά η κίνηση της ExxonMobil να πάρει το μερίδιο των Γάλλων ερμηνεύτηκε ως σινιάλο ισχυρής επενδυτικής εμπιστοσύνης απέναντι στις προσπάθειες της Αθήνας να ερευνήσει τις ελληνικές παραχωρήσεις για τον εντοπισμό πιθανόν κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι Αμερικανοί ως operator των δύο blocks γνωστοποίησαν στο τέλος του καλοκαιριού στην αρμόδια αρχή για τις έρευνες υδρογονανθράκων, την ΕΔΕΥΕΠ το νέο αναθεωρημένο επιχειρησιακό της πρόγραμμα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι του ελληνικού δημοσίου.

Το πρόγραμμα, όπως αποδεικνύεται και από την εκτέλεση των σεισμικών ερευνών, επιταχύνεται, ενώ τα δεδομένα που θα συλλεχθούν αναμένεται να έχουν ερμηνευτεί εντός του 2023.

Το ειδικό σεισμογραφικό της PGS είναι εξοπλισμένο για τη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών. Η συγκεκριμένη εργασία γίνεται όταν ο επενδυτής θέλει πια να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους στόχους κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Τα υπόλοιπα Blocks

Όπως αποκάλυψε χθες ο ΟΤ, σεισμικές έρευνες ξεκινά και η Energean στο block 2, στο Ιόνιο Πέλαγος με το σεισμογραφικό Ramform Hyperion της PGS.

Γίνεται απόπειρα πρόσκτησης τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων σε μία περιοχή 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Την περασμένη Άνοιξη η Helleniq Energy είχε επίσης διεξάγει δισδιάστατες έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «ΒΔ Πελοπόννησος», αναμένοντας μέχρι το τέλος του χρόνου τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομενών.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην ελληνική επικράτεια μετά από δεκαετίες αναμένεται στη χερσαία περιοχή «Ιωάννινα» της Energean. Ο χρόνος πραγματοποίησης της εκτιμάται προς το καλοκαίρι του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης