Η εκρηκτική άνοδος του δολαρίου αναμένεται να εξαλείψει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια από τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών εντός του τρίτου τριμήνου, εκτιμούν οι αναλυτές.

Μάλιστα, τους τελευταίους δώδεκα μήνες «ροκανίζει» τα κέρδη των κατασκευαστών στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας. Και η εξέλιξη αυτή μετατρέπεται σε όλο και πιο ενοχλητική για τους εμπόρους να την αγνοήσουν, καθώς αναπτύσσονται σκέψεις σχετικά με την επιρροή της στη ζήτηση.

Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Ποια πρέπει να είναι η «απάντηση» στο ισχυρό δολάριο

«Χαμένοι στη μετάφραση»

«Ως επενδυτής προσπαθείτε να αποκτήσετε σαφήνεια — αυτό που εξετάζω είναι πρόβλημα μετάφρασης ή πρόβλημα ζήτησης;» διερωτάται στους Financial Times, o Jack Caffrey, supervisor χαρτοφυλακίου στην JPMorgan Asset Management.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το μειονέκτημα της μετάφρασης αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ένα ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα μειώνει τη σχετική αξία των ακαθάριστων πωλήσεων σε συνάλλαγμα όταν μετατρέπονται ξανά σε δολάρια.

Διαβάστε επίσης – Ισχυρό δολάριο: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Σε αντίθεση με ένα σωρό νομίσματα διαφορετικών ανεπτυγμένων αγορών, το δολάριο αυξήθηκε 17% μέσα στα τρία πρώτα τρίμηνα, φθάνοντας στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Ο Jonathan Golub, της Credit Suisse, εκτιμά ότι για κάθε αύξηση 8 έως 10 ποσοστιαίων ποσοστών εντός του δείκτη δολαρίων, αυτά τα μεταφραστικά αποτελέσματα χτυπούν 1 ποσοστό από τα κέρδη ανά μετοχή σε όλο τον S&P 500.

Οι εκτιμώμενες απώλειες

Με εκτιμώμενα κέρδη 480 δισ. δολάρια αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε απώλειες κερδοφορίας κατά περίπου 10 δισ.δολ.

Ορισμένοι traders εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της ερμηνείας μπορεί κάλλιστα να είναι ακόμη και αυξημένα. Ο Michael Walker της AllianceBernstein, υποστηρίζει ότι αυτή η μεταφορά 12 μηνών μπορεί να εξαλείψει περίπου 3 τοις εκατό από τα κέρδη σε όλο τον δείκτη για τους 12 μήνες.

Περισσότερο σχετική, ωστόσο, είναι η πιθανότητα πτώσης της ζήτησης καθώς οι ανταγωνιστές που παράγουν και προωθούν σε ασθενέστερα νομίσματα φαίνονται τώρα φθηνότεροι.

«Δεν είναι κάτι για το οποίο οι άνθρωποι έχουν μιλήσει αρκετά τα τελευταία αρκετά χρόνια, επομένως μπορεί να υπάρξει μια ατυχής χρονική περίοδος όπου [οι εταιρείες] πρέπει να επαναβαθμονομήσουν τις πληροφορίες που προέρχονται», πρόσθεσε ο Caffrey.

Ο δείκτης εταιρειών της Goldman Sachs που παράγουν τη συντριπτική πλειονότητα των εσόδων τους στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 15% μέσα στα πρώτα τρία τρίμηνα, σε αντίθεση με την πτώση 30,5% του δείκτη εταιρειών της με μεγάλη παγκόσμια παρουσία στο ίδιο διάστημα.

Εκτός από τις ελάχιστα λιγότερο ζοφερές οικονομικές προοπτικές εντός των ΗΠΑ, η άνοδος του δολαρίου έχει ενισχυθεί και από τα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ. Ενώ το δολάριο έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του στα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς οι επενδυτές έχουν στοιχηματίσει σε επιβράδυνση εντός του επιτοκίου της Fed θα αυξηθεί, μια σημαντική αποδυνάμωση του δολαρίου είναι απίθανη έως ότου η Fed αρχίσει πραγματικά να κόβει τις χρεώσεις. Το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει σηματοδοτήσει ότι δεν είναι έτοιμο να αναλάβει δράση έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει τον στόχο του 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή