Ο δισεκατομμυριούχος Ρώσος τραπεζίτης, Όλεγκ Τινκόφ, παραιτήθηκε από τη ρωσική υπηκοότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και καταδίκασε τον «φασισμό του Πούτιν».

Ο Τινκόφ έχει ιδρύσει την ηλεκτρονική Tinkoff Bank, έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ρωσίας, με περίπου 20 εκατομμύρια πελάτες.

Σε ανάρτησή του στο Instagram, είπε: «Δεν μπορώ και δεν θα συνδεθώ με μια φασιστική χώρα που ξεκίνησε πόλεμο με τον ειρηνικό γείτονά της».

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Ολιγάρχες αποχωρίζονται τα υπερπολυτελή γιοτ τους λόγω του πολέμου

Μια ανεξάρτητη ρωσική πηγή ειδήσεων, η Sota Vision, δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία του πιστοποιητικού του κ. Τινκόφ που δείχνει ότι η ρωσική του υπηκοότητα έχει λήξει.


Ο τραπεζίτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι ντροπή για μένα να συνεχίσω να έχω αυτό το διαβατήριο». Αναφέρεται ότι ζει στο Λονδίνο, αλλά υπόκειται σε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως πολλά άλλα μέλη της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ.

«Ελπίζω ότι περισσότεροι εξέχοντες Ρώσοι επιχειρηματίες θα με ακολουθήσουν, κι έτσι θα αποδυναμωθεί το καθεστώς του Πούτιν»,  υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Μισώ τη Ρωσία του Πούτιν, αλλά αγαπώ όλους τους Ρώσους που είναι ξεκάθαρα ενάντια σε αυτόν τον τρελό πόλεμο!».

Διαβάστε επίσης – Αυτό είναι το νέο «καταφύγιο» των ρώσων ολιγαρχών

Τον Απρίλιο, ο κ. Τινκόφ κατηγόρησε το Κρεμλίνο με ακόμη πιο αυστηρούς όρους, καταδικάζοντας αυτό που αποκάλεσε ένα καθεστώς που βασίζεται στον νεποτισμό και τη δουλοπρέπεια.

«Οι γραφειοκράτες του Κρεμλίνου είναι συγκλονισμένοι που όχι μόνο αυτοί, αλλά και τα παιδιά τους δεν θα ταξιδέψουν τώρα στη Μεσόγειο το καλοκαίρι. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να σώσουν τα απομεινάρια της περιουσίας τους» τόνισε.

Οι δυτικές κυρώσεις εναντίον του και άλλων κορυφαίων ρωσικών επιχειρηματικών προσωπικοτήτων -γνωστοί ως «ολιγάρχες»- περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και κατάσχεση αεροπλάνων και γιοτ. Η πολιτική και στρατιωτική ισχύς του Προέδρου Πούτιν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη των δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι πλούτισαν μέσω των διασυνδέσεων του Κρεμλίνου.

Όπως επισημαίνει το BBC, τον περασμένο Απρίλιο, ο κ. Τινκόφ πούλησε το μερίδιο 35% της οικογένειάς του στην εταιρεία που ίδρυσε – TCS Group Holding, με έδρα την Κύπρο. Ο αγοραστής ήταν ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, επικεφαλής του γίγαντα εξόρυξης Norilsk Nickel.

Οι επιχειρήσεις της TCS υπό την επωνυμία Tinkoff περιλαμβάνουν τραπεζικές εργασίες, ασφάλειες και κινητά τηλέφωνα.

Δημοσιεύματα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ένας άλλος Ρώσος τραπεζίτης, ο Νικολάι Στορόνσκι, έχει επίσης παραιτηθεί από τη ρωσική του υπηκοότητα. Έχει βρετανική υπηκοότητα και ίδρυσε τη βρετανική start-up fintech Revolut. Καταδίκασε τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια ανάρτηση ιστολογίου νωρίτερα φέτος, τονίζοντας τις ουκρανικές οικογενειακές του σχέσεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο δισεκατομμυριούχος Ισραηλινο-ρώσος επενδυτής Γιούρι Μίλνερ ανακοίνωσε ότι είχε παραιτηθεί από τη ρωσική υπηκοότητα. Έφυγε από τη Ρωσία το 2014 και ζει στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση

Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν