Εκτός ακραίων σεναρίων η ελληνική οικονομία δεν αναμένεται να εισέλθει σε ύφεση το 2023. ‘Η μήπως… θα μπει; Για την Ελλάδα, πλήθος αναλύσεων προβλέπει ότι το 2023 θα καταγραφεί ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 6%, και για το 2023 κοντά στο 2%. Και όλα αυτά, με την Ευρωζώνη και την Γερμανία να εισέρχονται σε ύφεση. Το τελευταίο διάστημα, η αναθεώρηση των προοπτικών είναι μεγάλη για την οικονομία της Ευρωζώνης. Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί μόλις 0,5% το 2023 -ή και να μειωθεί- από 3,1% εφέτος. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023 και η ιταλική κατά 0,2%.
Η Ελλάδα, έως τώρα, φαίνεται να γλιτώνει την ύφεση εξαιτίας της δομής της οικονομίας (τουρισμός), του Ταμείου Ανάκαμψης και της σχετικά μεγαλύτερης ανθεκτικότητας στην ενεργειακή κρίση. Παρά ταύτα, η ανησυχία υπάρχει και πληθαίνουν οι εκθέσεις που μιλούν για ρηχή ύφεση το επόμενο έτος. Εκτιμάται επίσης μικρότερη συρρίκνωση στην Ελλάδα από εκείνη στην Ευρωζώνη.
Για παράδειγμα, ο τελευταίος “κριτής” για εφέτος, ο οίκος S&P, στην αξιολόγηση της περασμένης Παρασκευής, δίνει θετικό πρόσημο στο 2023, χωρίς να αλλάζει όμως προς τα πάνω τις προοπτικές εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας στις διεθνείς τιμές. Από την άλλη, προ δύο εβδομάδων, ο οίκος Fitch, προέβλεψε μικρή ύφεση για την Ελλάδα το 2023.
Ακόμα ένας λόγος είναι οι εκλογές. Αγορά και αναλυτές δεν αναμένουν κάποια κίνηση από τους οίκους αξιολόγησης και οι αναβαθμίσεις αναμένονται για το 2023. Ο εθνικός στόχος της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να “έρθει” μετά τις εκλογές, με τους οίκους να κρατούν στάση αναμονής έως προς τις κάλπες, αλλά για τις εξελίξεις – σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο- σε όλη Ευρώπη.
Το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση μιλούν για θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023 και εκτιμούν πως η Ελλάδα- εκτός ακραίων σεναρίων -δεν θα μπει σε ύφεση”. Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι το σενάριο του προσχεδίου βασίζεται σε συντηρητικές προβλέψεις. Η ανάπτυξη 2,1% που προβλέπεται στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις των επενδύσεων.
Διαβάστε επίσης: Σκυλακάκης: Η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση που προκαλεί ο πόλεμος
Η έκθεση πάντως του S&P, μπορεί να είναι θετική για την Ελλάδα, όμως αναβλύζει αβεβαιότητα για τις διεθνείς προοπτικές. Δίνει τον ίδιο βαθμό «ΒΒ+» στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, αφήνοντας την οικονομία μόλις ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι της έκθεσης, η αβεβαιότητα στην Ευρώπη και οι κίνδυνοι από τον πληθωρισμό αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες για να διατηρήσει και τις προοπτικες σταθερές, αντί να τις αναβαθμίσει σε θετικες. Αναφέρει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από τα σημαντικά δημοσιονομικά αποθέματα της κυβέρνησης και την ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους. Ομως, χτυπά καμπανάκι και επισημαίνει ότι η άνοδος των πραγματικών επιτοκίων θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα δημοσιονομικά επιβαρύνοντας την αύξηση του ΑΕΠ.
Ύφεση ή όχι ύφεση;
Οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2023 είναι ανάμικτες, καθώς μπορεί η πλειοψηφία των εκθέσεων να δίνει θετικό πρόσημο, όμως πληθαίνουν οι προβλέψεις που δίνουν ρηχή ύφεση για την ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα δεν περνά σε ύφεση, όπως τονίζει ο οίκος S&P. Εκφράζει, παρά ταύτα, ανησυχία για το 2023.O οίκος βλέπει ισχυρή ανάπτυξη 5,8% για την χώρα μας το 2022, η οποία όμως θα επιβραδυνθεί στο 1,7% το επόμενο έτος, καθως η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις θα σκιάζουν τις προοπτικές. Σημειώνει ότι οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος σε περίπου 4% του ΑΕΠ από 7,4% το 2021.
Ρυθμό ανάπτυξης 5,2% εφέτος και 1,8% το 2023 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πρόσφατη έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με την Capital Economics, η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται να σταματήσει τους επόμενους μήνες. Η εξωτερική και η εγχώρια ζήτηση συρρικνώνονται και εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι πιο ρηχή από εκείνη της ευρωζώνης στο σύνολό της.
Διαβάστε επίσης: ΙΟΒΕ: Ανεβάζει τον πήχη για φέτος – Αβεβαιότητα το 2023
Ο οίκος Fitch με θετικό το outlook, και δύο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα , προέβη σε αξιολόγηση προ δύο εβδομάδες, όπου διατήρησε την βαθμολογία σε«BB». Ως προς το ΑΕΠ ανέφερε ότι για το τρέχον έτος αναμένεται αύξηση 5,5%. Εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει στάσιμη στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, προτού αναπτυχθεί κατά στο δεύτερο εξάμηνο. Ο οίκος σημειώνει ότι αναμένεται αρνητικός ρυθμός του ΑΕΠ το 2023 (-0,2%).
Η DZ Bank από 3,9% ανάπτυξη που ανέμενε πλέον εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7% το 2023. Για εφέτος αναμένει ,ανάπτυξη της τάξης του 6,9%.
H ING αναμένει 5,5% ανάπτυξη για φέτος, όμως για το 2023 προβλέπει ύφεση με συρρίκνωση 0,2% του ΑΕΠ από μικρή ανάπτυξη 0,7% που ανέμενε πριν.
Latest News
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό