Ύστερα από ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ  6,5% το 2022, η ελληνική οικονομία θα φρενάρει το 2023, καθώς προβλέπεται να σημειώσει σύμφωνα με την Capital Economics μηδενική ανάπτυξη το επόμενο έτος,  αφού τόσο η εξωτερική όσο και η εγχώρια ζήτηση θα συρρικνωθούν. Ωστόσο, η ύφεση/συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα,  θα είναι  ρηχή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη η οποία σε μέσα επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί στο -1,8% τον επόμενο χρόνο.

Ανθεκτική οικονομία

Η Capital Economics χαρακτηρίζει ανθεκτική την ελληνική οικονομία, η οποία σημείωσε εντυπωσιακή ανάκαμψη από την πανδημία, καθώς το ΑΕΠ της χώρας έχει αυξηθεί σε επίπεδα 5% υψηλότερα από ό,τι βρισκόταν πριν από τον κορωνοϊό. Αν και ανάκαμψη αυτή είναι πολύ ισχυρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, εντούτοις,  η ελληνική οικονομία παραμένει ακόμη χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και την ελληνική κρίση χρέους που ακολούθησε.

Όπως εκτιμάται εξάλλου, μπορεί τα έσοδα από τον τουρισμό να κινήθηκαν εφέτος στα προ πανδημίας επίπεδα, εντούτοις το 2023, αναμένεται να μειωθούν απόρροια της ύφεσης στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, υπενθυμίζοντας πως  και την περίοδο 2007-2010, τα τουριστικά έσοδα στην Ελλάδα μειώθηκαν εξαιτίας της ύφεσης στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά 17%.

Διαβάστε επίσης: Eurobank: Πού οφείλεται η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας το 2021

Βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της χώρας

Συνολικά πάντως, όπως εκτιμά η Capital Economics, η Ελλάδα θα υποφέρει από μία ύφεση τους επόμενους μήνες, όπως δείχνει και η πρόσφατη μείωση του δείκτη PMI της μεταποίησης. Ωστόσο, τα δημόσια οικονομικά της χώρας φαίνονται βιώσιμα, παρότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος, ως προς το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, καθώς οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές και η μέση περίοδος ωρίμανσης είναι αρκετά υψηλή. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα όταν και εάν ενεργοποιηθεί το νέο εργαλείο (Transition Protection Instrument).

Όλες οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης θα σημειώσουν πάντως το 2023 ύφεση, με τη Γερμανία να σημειώνει συρρίκνωση -2,5% στο ΑΕΠ, η Γαλλία  -1,5, η Ιταλία- 2% και η Ισπανία  -1,8%,  με την Αυστρία να σημείωση επίσης ύφεση 2,3% και την Πορτογαλία να εμφανίζει την μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ στο -2,8%.

Ποιες χώρες ξεφεύγουν

Δύο χώρες «ξεφεύγουν», η Ιρλανδία που μετά από ανάπτυξη 8,8% εφέτος θα σημειώσει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 1% το 2023, αλλά και η Ελλάδα για την οποία αναμένεται μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ (0,%) τον επόμενο χρόνο.  Το 2024, η Ιρλανδία με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,5% και η Ελλάδα με 1,8% αναμένεται να εμφανίσουν το ισχυρότερο «γύρισμα», ενώ σε μέσα επίπεδα η ευρωζώνη θα επιστρέψει στην ανάπτυξη με μέσο ρυθμό 0,8%. Ο μέσος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ από το 8,3% εφέτος θα υποχωρήσει στο 5,5% το 2023 και στο 2,5% το 2024, ενώ στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 9,8%, 4,5% και 1% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro