Ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, με τα εταιρικά αποτελέσματα να προσφέρουν κάποιες στηρίξεις εν αναμονή της απόφασης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο της υγείας να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,06% στις 7.190 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,21% στις 13.367 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,71% στις 6.373 μονάδες.

Η μετοχή της Maersk

Στο επίκεντρο σήμερα είναι η μετοχή της Maersk, με τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο να χάνει 3,6%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο λόγω των υψηλών τιμών των θαλάσσιων ναύλων. Ο δανέζικος κολοσσός, που θεωρείται ευρέως βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 10,9 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, αυξημένα κατά περίπου 60% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Søren Skou τα «εξαιρετικά αποτελέσματα» φέτος οφείλονται στη συνεχή αύξηση των τιμών των θαλάσσιων ναύλων, αλλά δήλωσε ότι είναι σαφές ότι αυτές έχουν κορυφωθεί και προειδοποίησε για «σκοτεινά σύννεφα στον ορίζοντα».

Διαβάστε επίσης: Ασιατικά Χρηματιστήρια: Ανοδικά οι αγορές, προβλήματα στο Χονγκ Κονγκ

Τράπεζα Αγγλίας

Η αγορά αναμένει επίσης ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1989, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι το συμβούλιο θα σηματοδοτήσει έναν πιο ήπιο τόνο στο μέλλον, καθώς η προοπτική της ύφεσης βαθαίνει.

Με τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου να διαμορφώνεται σε υψηλό 40 ετών, στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, η Τράπεζα θεωρείται ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού για όγδοη συνεχή φορά, αλλά η ασθενέστερη δυναμική της ανάπτυξης και η σημαντική αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να μετριάσουν τις εκκλήσεις για πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση 0,5% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι εξαγωγές της Γερμανίας, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 2,3%. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση των εξαγωγών κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές αναμενόταν να μειωθούν κατά 0,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές