Πτωτικά κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, εν αναμονή των αποφάσεων, αλλά και της ρητορικής αναφορικά με τη μελλοντική στρατηγική, της Federal Reserve, την ώρα μάλιστα που τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι ακόμη ισχυρή.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,30% στις 32.554 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,44% στις 3.838 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,51% στις 10.835 μονάδες.

Ο παράγοντας Fed

Η Fed αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει αύξηση του επιτοκίου κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, την τέταρτη κατά σειρά αύξηση αυτού του μεγέθους, καθώς μάχεται κατά του υψηλού πληθωρισμού. Οι επενδυτές αναζητούν επίσης ένα μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ωστόσο, τα στοιχεία από την αγορά εργασίας μείωσαν αυτές τις ελπίδες.

Διαβάστε επίσης: Επιτόκια: Το βλέμμα στραμμένο τώρα σε Fed και Τράπεζα Αγγλίας

Τα αμερικανικά επιτόκια έχουν σκαρφαλώσει ήδη σε εύρος από 3% μέχρι 3,25% και με τη νέα αύξηση αναμένεται να πιάσουν το 4%. Σε έκθεσή της μάλιστα η Goldman Sachs προβλέπει ότι μέσα στην άνοιξη του 2023 το κόστος δανεισμού θα φτάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, στο ύψος του 5% με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανάπτυξη. Πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση προηγούμενης πρόβλεψης την ώρα που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ καλπάζει με ετήσιο ρυθμό 8,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.

Φόβοι για ύφεση

Την ίδια στιγμή, από τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα οδηγηθεί σε ύφεση το επόμενο έτος, ενώ το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει προκαλέσει στροφή προς τα αμερικανικά ομόλογα επειδή προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό διαβρώνει περαιτέρω την ελκυστικότητα των μετοχών στη Wall Street, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σεπτέμβριο όταν είχε συνεδριάσει ξανά η FED για να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική.

Τα σχόλια του προέδρου Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αποκρυπτογράφηση του πού θα κινηθούν οι μετοχές τους επόμενους μήνες και αν οι αγορές θα ξεκινήσουν μια νέα ανοδική πορεία. “Η συνέχιση του ράλι στο τέλος του έτους εξαρτάται από το αν η Fed δείξει ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων”, έγραψε ο Emmanuel Cau της Barclays.

Στα μάκρο της ημέρας, βελτιωμένα ήταν τα στοιχεία της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ADP, καθώς δημιουργήθηκαν 239.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για 193 χιλ. νέες θέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street