Σε νέες γενναίες αυξήσεις επιτοκίων ετοιμάζονται να προχωρήσουν αυτή την εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒoΕ) στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνουν να ανακόψουν τον πληθωρισμό που καλπάζει.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά την πρόσφατη νέα γενναία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία βρίσκεται στο δίλημμα για το πώς να προχωρήσει στη συνέχεια καθώς το ακριβό κόστος δανεισμού δημιουργεί κινδύνους για σοβαρό πλήγμα στην οικονομία. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τις κινήσεις των άλλων κεντρικών τραπεζών φέτος και του χρόνου. Τα στοιχεία για την πορεία των τιμών της ευρωζώνης και για την ανάπτυξη που ανακοινώθηκαν χθες πάντως δημιουργούν προβληματισμό. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σκαρφάλωσε σε ιστορικά υψηλά, φτάνοντας το 10,7% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση και πολύ πάνω από το 10,3% που περίμεναν αναλυτές. Επίσης το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου παρουσίασε ανάπτυξη κατά μόλις 0,2% από το δεύτερο τρίμηνο, από 0,8% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης: FED: Ολοταχώς προς τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980

Τα μάτια στη Fed

Την Τετάρτη ηFed αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού σε δολάρια κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ την Πέμπτη η ΒoΕ μπορεί να προχωρήσει κι αυτή σε τέτοια μεγάλη κίνηση. Οι αγορές περιμένουν να δουν τις προβλέψεις τηςFed για τη συνέχεια, ώστε να υπάρξει μια ένδειξη για το πώς μπορεί να κινηθούν και του χρόνου τόσο τα επιτόκια του δολαρίου όσο και του ευρώ, κάτι που θα κρίνει και την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Θα πρέπει να διασφαλίσουμε επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%

Ηδη το δολάριο ενισχύεται 14% φέτος έναντι του ενιαίου νομίσματος με βασικό παράγοντα το ράλι των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Η μεγάλη άνοδος στα επίπεδα του 3% με 3,25%, στα οποία διαμορφώνονται τα επιτόκια τηςFed σήμερα, έχει προκαλέσει φυγή κεφαλαίων προς το αμερικανικό νόμισμα επειδή οι αποδόσεις είναι υψηλότερες. Την Τετάρτη ηFed αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα των επιτοκίων με άλλες κεντρικές τράπεζες όπως την ΕΚΤ.

Αντίθετα, τα επιτόκια του ευρώ είναι χαμηλότερα αναλογικά καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπήκε αργότερα στον χορό των μεγάλων αυξήσεων. Μετά την πρόσφατη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα αυξάνονται σε 2,00%, 2,25% και 1,50% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου 2022.

Μέσα στους κόλπους της ΕΚΤ υπάρχουν στελέχη που ζητούν να συνεχιστούν οι μεγάλες αυξήσεις, αλλά και στελέχη που θέλουν να μπει κάποιο φρένο ώστε να μην απειληθεί η οικονομία της ευρωζώνης.

Οι προβλέψεις για την ευρωζώνη

Σε έρευνα της ΕΚΤ σε επαγγελματίες του κλάδου αναλύσεων (Survey of Professional Forecasters – SPF) οι ερωτηθέντες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό για τα έτη 2022, 2023 και 2024. Αυτές ανέρχονται πλέον σε 8,3%, 5,8% και 2,4% αντίστοιχα, ή 1%, 1,2% και 0,3% υψηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, οι αναθεωρήσεις προς τα πάνω αντικατοπτρίζουν κυρίως συνδυασμό υψηλότερων τιμών ενέργειας (εκτός πετρελαίου) και τροφίμων, καθώς και τη μετακύλιση του κόστους αυτού σε άλλα προϊόντα. Επίσης στην υψηλότερη προβλεπόμενη αύξηση των μισθών.

Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη του ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω για το 2023. Οι ερωτηθέντες αναμένουν τώρα ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει σε γενικές γραμμές στάσιμη το 2023 (αύξηση 0,1%) και αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα είναι αρνητική μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023 με σωρευτική πτώση 0,7%. Αυτό αποδίδεται στις συνεχιζόμενες υψηλές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας, στον πληθωρισμό που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, στην ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία και στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν οριακά προς τα κάτω στο 1,4%. Οι προσδοκίες για την ανεργία αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για όλα τα έτη κατά 0,1 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή