Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα πρώτα lockdown με την εμφάνιση της Covid 19 το 2020 βυθίστηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο στη σκιά της αύξησης του πληθωρισμού και της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας που περιορίζουν την κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα της S&P Global υποχώρησε στις 46,4 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι 48,4 μονάδων τον Σεπτέμβριο, σημαντικά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Στο 2,1% η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

Μάλιστα, ο οικονομολόγος της S&P Global, Joe Hayes, δήλωσε στο Bloomberg ότι τα δεδομένα «πλέον σηματοδοτούν ξεκάθαρα ότι η μεταποιητική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση», προσθέτοντας ακόμη πως «μεταξύ των παραγόντων οι οποίοι ενδέχεται να επιδεινώσουν την ύφεση περιλαμβάνεται ο πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει επίμονα υψηλός παρά τις συνεχείς ενδείξεις ότι οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα υποχωρούν».

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης εκτός από την Ιρλανδία είδαν την ύφεση να βαθαίνει τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έρευνα υπευθύνων αγορών της S&P Global. Η Ισπανία επλήγη περισσότερο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, η οποία είναι από τις πιο εκτεθειμένες χώρες της Ευρώπης στη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας