Την αύξηση κατά 2,5 δισ. στον προϋπολογισμό αποφάσισε η κυβέρνηση της Ελιζαμπέθ Μπορν για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια. Μετά τον Αύγουστο πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η κυβέρνηση προβαίνει σε αυξήσεις των δαπανών με στόχο την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Τον τροποποιημένο προϋπολογισμό παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί άμεσα στη γαλλική Βουλή.

Δύο είναι οι τομείς στους οποίους σκέφτεται η κυβέρνηση να επενδύσει αυτά τα επιπλέον 2,5 δισ. Πρώτον, στη λεγόμενη «έξτρα επιταγή ενέργειας» προς τα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση των αυξήσεων, και δεύτερον σε εκπτώσεις στα καύσιμα, με μειώσεις κατ’ ευθείαν στις αντλίες.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Ο πληθωρισμός «χτυπά» και την μπαγκέτα

Εκπτώσεις σε καύσιμα και επιταγές ενέργειας

Οι «επιταγές ενέργειας», που οι δικαιούχοι λαμβάνουν μέσω ταχυδρομείου αφορούν 12 εκατομμύρια νοικοκυριά και είναι από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα την οικονομική τους κατάσταση. Εδώ προστίθενται και βοηθήματα για Πανεπιστήμια ή άλλους οργανισμούς.

Οι εκπτώσεις στα καύσιμα, που έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, έχουν περάσει από διάφορες φάσεις: των 0,50, 0,30, 0,20 και 0,10 ευρώ. Με τελευταία απόφαση της κυβέρνησης η έκπτωση των 30 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία θα διατηρηθεί  έως τις 15 Νοεμβρίου. Θα μειωθεί στη συνέχεια στα 10 λεπτά έως το τέλος του χρόνου, εκτός νεότερων αποφάσεων που θα αφορούν και το 2023.

Παρά τις πρόσθετες αυτές δαπάνες, πιστεύεται ότι δεν θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα  το έλλειμμα. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί μάλιστα, ότι από 5% που είναι το τωρινό έλλειμμα, θα κατέβει στο 4,9%, χάρη στα αυξημένα (κατά 4 δις) κρατικά έσοδα από εισπράξεις στη φορολογία, βοηθούντος και του πληθωρισμού.

Deutsche Welle

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή